eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Katona: Dávid Ibolya beismerte tehetetlenségét

A Magyar Demokrata Fórum országos választmánya jóváhagyta, hogy Hock Zoltánt, Pettkó Andrást és Katona Kálmánt töröljék a párttagok listájáról. Katona Kálmán az InfoRádiónak elmondta, a törléssel Dávid Ibolya pártelnök beismerte tehetetlenségét, és megnyitotta az utat Bokros Lajos balliberális programja előtt.

Arra hivatkozva törölték a MDF párttagságából három politikust, hogy az alapszabály szerint megszüntetik annak a tagságát, aki a választások után nem lép be a párt frakciójába - mondta az InfoRádiónak az egyik kizárt, Katona Kálmán. Kiemelte: ez nem igaz, hiszen a 2006-os választások óta kétszer is beléptek a képviselőcsoportba.

Katona Kálmán szerint most elsősorban MSZP-s kötődésű segítséggel alakult volna meg a frakció, ez pedig neki már nem fért bele.

A politikus hangsúlyozta: "a törvénytelen törléssel Dávid Ibolya tulajdonképpen beismerte tehetetlenségét, egyúttal megnyitotta az utat Bokros Lajos balliberális programja és cimborái, valamint az SZDSZ-közeli Political Capital előtt."

Katona Kálmán arra számít, hogy jelentősen csökken az MDF létszáma, szerinte az sem zárható ki, hogy egész megyék állnak le. Ha Dávid Ibolya pártelnök átmegy június 20-i bizalmi szavazáson, és nem veszik észre a tagok, hogy át lettek ejtve, hiszen nem listavezetőt, hanem programot váltott a párt, akkor az MDF talán más néven egy neoliberális pártként fog tovább élni, de ezzel ki is múlik - vélekedett.

Pettkó: MDF-esnek lenni nem párttagkönyv kérdése

A pártból szintén kizárt Pettkó András a távirati irodának azt mondta: MDF-esnek lenni nem párttagkönyv kérdése. Kiemelte: ő annak idején egy értékrendhez csatlakozott, és ennek az értékrendnek a szellemében fog dolgozni az elkövetkezendő években is.

Ugyanaz a 48 ember, aki megszavazta annak idején Bokros Lajost, hogy vezesse a párt európai parlamenti listáját, most a választmány tagjainak másik felét próbálja kizárni - tette hozzá.

Az InfoRádió kereste, de nem érte utol sem Dávid Ibolya pártelnököt, sem Herényi Károlyt.

Herényi Károly, az MDF politikusa május 13-án közölte: Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András "törölték magukat" az MDF soraiból, mert a választmány csaknem kilencven százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelentek meg, vagy adtak pozitív nyilatkozatot a tervezett, de végül kudarcba fulladt frakcióalakításról. Herényi szerint az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

Bokros Lajos, a párt EP-listavezetője hétfőn egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az volna a tisztességes, ha elhagynák az MDF-et azok, akik a párt jelenlegi irányvonalával nem értenek egyet.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×