eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Eörsi: "Mindannyian távozzunk a politikából!"

A szabad demokrata Eörsi Mátyás azt javasolta az ügyvivői testület ülésén, hogy minden testületi tag és parlamenti képviselő adja át a helyét. A politikus mindettől függetlenül nem ért egyet azzal, hogy négyen lemondtak az ügyvivői testületi tagságukról.

Az lenne az igazi gesztus az SZDSZ potenciális szavazói számára, ha a párt valamennyi ügyvivője és parlamenti képviselője lemondana, a helyükre pedig új arcok kerülnének a pártlistáról - mondta az InfoRádiónak Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő. "Mindannyian menjünk el a politikából, és nézzük meg, hogy a fiatal liberálisok mit tudnak kezdeni. Ez lett volna az egyik megoldás, ennek most elébe mentek" - tette hozzá a politikus, utalva arra, hogy szerdán az ügyvivői közül négyen lemondtak testületi tagságukról.

Eörsi Mátyás szerint a "vég jelei", ha egy olyan kis párton belül, mint az SZDSZ, megindulnak a belső harcok. A politikus szerint a szabad demokraták rengeteg hibát követtek el együtt, ezért sem tartja szerencsésnek, hogy egyesek egyéni menekülési útvonalakat választanak. "A választók nagy maflást adtak nekünk, úgy látszik, hogy ki-ki egyenként akarja levonni a tanulságokat" - fűzte hozzá a szabad demokrata ügyvivő, aki szerint meg kellett volna próbálni még egyszer, közösen tenni a helyzet ellen.

Eörsi Mátyás hangsúlyozta: bármilyen határozat születik is az ügyvivői testület következő ülésén, elfogadja. "Testületi döntésekre van szükség. Ezt a tizenegy embert a párt kongresszusa választotta a párt élére azért, hogy együtt vigyék annak szekerét. Rosszul vittük, ezt a választók világosan visszaigazolták. Szerintem nem egyéni erkölcsi akciókra van szükség, hanem együttes döntésekre, ami lehet a teljes lemondás" - magyarázta.

A politikus közölte: el tudja fogadni azt a kritikát, amely szerint az SZDSZ-nek már rég ki kellett volna szállnia a kormányzásból és egy új választás élére állni. "Ha most egy nagyon rossz, és a tevékenységünket nem visszaigazoló választói döntés utáni pánikban mindent eldobunk, azt egyszerű megfutamodásnak tartanám" - fűzte hozzá Eörsi Mátyás.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×