eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lendvai Ildikó: A választók többsége időt kért

Négy képviselőt delegálhat az MSZP az Európai Parlamentbe. A párt elnöke szerint a választók még nem mertek a szocialistákra szavazni. A párt vezetői úgy vélik, nem lesz belpolitikai következménye a választásnak, olyannyira, hogy az MSZP választmánya és a frakciója már meg is erősítette, hogy támogatja a kormányt.

 Az előző ciklusban kilenc volt, a következőben mindössze négy képviselője lesz az MSZP-nek az Európai Parlamentben. A listavezető egykori külügyminiszter, Göncz Kinga, és a jelenlegi EP képviselők, Herczog Edit és Gurmai Zita mellett az eddigi delegációvezető, Tabajdi Csaba dolgozhat tovább Brüsszelben és Strasbourgban.

Kimaradt viszont a testületből az egyik legaktívabb magyar EP képviselő, Hegyi Gyula, és a parlament elnökségi tagja Fazakas Szabolcs. Az MSZP elnöke nem lepődött meg az eredményen, hiszen ezt az eredményt lehetett várni. Lendvai Ildikó azt mondta, a választók többsége időt kért.

"A Fidesz várható mandátumaiból a Jobbik többet hasított, mint amit bárki gondolt volna. Ugyan a legfőbb politikai riválisunk a Fidesz, ennek a nagyobb hasításnak mégsem örülök, és Magyarország szempontjából tragikus figyelmeztetésnek tartom. A választók nagyobb része kivárt, nem tudott az egyik mellett dönteni, mert nem látta annak programját, és nem tudott a másik mellett dönteni, ez a mienk, mert még nem bízik" - mondta.

Az MSZP szavazók nem mentek el szavazni, a Fidesz jobban tudott mozgósítani - ezzel egyetértett több vezető szocialista politikus is. Göncz Kinga, a párt európai parlamenti listavezetője szerint a belpolitikai témák miatt volt alacsony a részvétel.

"Ezzel az iszonyatos belpolitikai felhívással, indulatkeltéssel, és azzal a tematizálással, hogy belpolitikai tétje van ennek a választásnak, úgy látszik, nem sikerült ezzel az embereket mozgósítani." - mondta.

Lesz belpolitikai következménye a rossz eredménynek? Az MSZP szerint nem. A párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta, a szombati összevont választmányi és frakcióülésen bizalmat szavaztak a kormánynak. Mesterházy Attila azt mondta, már látszanak a válságkezelés első jelei.

"Látható módon stabilizálódott az euró árfolyama. a másik, hogy a magyar államkötvények iránti kereslet megélénkült. a harmadik pedig, hogy a nemzetközi pénzügyi világban erősödött Magyarország iránt a bizalom, ami egy pozitív trendforduló."

Kiss Péter, az MSZP alelnöke szerint két hónapja is körülbelül akkora támogatottsága volt a szocialista pártnak, mint most, így szerinte a kormány működésére vonatkozóan az eredményből nem kell következtetéseket levonni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×