eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Der Standard: Durva pofont kapott az MSZP

A rendszerváltás óta példa nélkül álló, földcsuszamlásszerű jobboldali győzelmet hozott Magyarországon az európai parlamenti választás - írta hétfői számában a Der Standard című osztrák napilap.

A jobboldali populista Fidesz 56,4 százalékkal és 14 mandátummal egyértelmű győzelmet könyvelhet el. A "még és egyedül kisebbségben kormányzó" MSZP durva pofont kapott: 17,4 százalékos eredménnyel és négy mandátummal nem csak hogy elveszítette az eddigi kilenc EP-képviselői helyének több mint felét, de a legnagyobb vereséget kénytelen elkönyvelni, amelyet 1990 óta országos választáson elszenvedett - áll a cikkben.

Az igazi áttörést viszont a Jobbik érte el - állapította meg a liberális lap budapesti tudósítója, "nyíltan szélsőjobboldalinak" nevezve a pártot. A gazdasági válságtól és a leszakadás veszélyétől elbizonytalanodott lakosságnál bevált Vona Gábor stratégiája, hogy felszítsa a romák elleni gyűlöletet.

"A Vona által alapított, félkatonai, fasisztoid Magyar Gárda felvonulásai tovább erősítik azt az illúziót, hogy a problémák egyszerű és drasztikus módszerekkel megoldhatók" - írta a bécsi újság.

A 36,3 százalékos részvételi arány mellett tulajdonképpen túlzás volna belpolitikai következtetéseket levonni a választási eredményből - írta Gregor Mayer.

Magyarországon azonban Bajnai Gordon kisebbségi kormánya a megrendült liberálisok külső támogatásával kormányoz, akiknek a vezetője, Fodor Gábor hamarosan bejelentheti a lemondását.

A szocialistáknál sem lehet kizárni azonban pánikreakciókat - folytatódott a cikk. Orbán Viktor már a választás éjszakáján kifejezésre juttatta hatalmi igényét, amikor azt mondta támogatóinak: egy soha nem látott többség megmutatta, hogy Magyarország változást akar. Vona Gábor sem hagyott kétséget afelől, hogy a Bajnai-kormány bukásán fog munkálkodni.

"A Jobbik kész az utcára menni az előre hozott választások érdekében", "mindig ott vagyunk, ahol a helyünk" - idézte a lap a Jobbik elnökét. Ez úgy hangzott, mint egy fenyegetés, és 2006 forró őszére emlékeztet, amikor a szélsőjobboldali csőcselék egyszer már kísérletet tett arra, hogy az utcára vonulva megdöntse a kormányt - áll a Der Standard cikkében.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×