eur:
388.26
usd:
361.8
bux:
69280.38
2024. május 9. csütörtök Gergely

A Fidesz alternatív szavazatszámlálási rendszert működtet majd

Alternatív szavazatszámlálási rendszert működtet a Fidesz a vasárnapi európai parlamenti választáson, valamint újraindította választási jogsegélyszolgálatát, az Új Demokrácia Központot is, a választások tisztasága érdekében - jelentette be Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója és Kontrát Károly, a központ vezetője csütörtökön.

Mivel több jel utal arra, hogy a szocialisták rettegnek a hatalom elvesztésétől egy esetleges elbukott most vasárnapi választás után, ezért a Fidesz és a KDNP rendkívüli figyelmet fordít majd a választások tisztasága feletti őrködésre - indokolta a kezdeményezéseket Nyitrai Zsolt.

Mint mondta, a Fidesz elnökségének döntésére létrehozott alternatív szavazatszámláló rendszer egy számítógépes infrastruktúrát jelent, amely a Fidesz szakértőinek saját fejlesztése.

Az informatikai rendszer 176 választókerületi végpontjától a Fidesz központi hivatalában, a Szentkirályi utcai székházban kialakított központban fut össze - mondta az MTI kérdésére Nyitrai Zsolt, aki szerint ebből a rendszerből adatokat publikálni nem fognak, de nyomon követik a szavazatok számlálását, és az eredményeket össze fogják hasonlítani az Országos Választási Iroda adataival.

Hangsúlyozta, hogy az alternatív rendszer fő célja a választások tisztaságának biztosítása.

A fideszes politikus azt mondta, az EP-választás tétje, hogy lezárják-e a Gyurcsány-Bajnai korszakot. Felidézte, hogy öt éve az EP-választás következményeként Medgyessy Péter, akkori miniszterelnöknek távoznia kellett a hatalomból, és szerinte hasonló lehet a tét most vasárnap is.

Kontrát Károly elmondta, hogy a hét elejétől újra működtetik az Új Demokrácia Központot, ahol a Fidesz jogi és választási szakértői nyújtanak információt vagy jogi segítséget a hozzájuk forduló választópolgároknak.

A telefonon és emailen is elérhető segélyszolgálathoz jogsértésről eddig még nem érkezett bejelentés - tette hozzá az MTI kérdésére. Ugyanakkor - folytatta - a mozgóurna igénybevételével kapcsolatban már sokan érdeklődtek, mert az az információ terjedt el, hogy csak június 5-ig lehet mozgóurnát igényelni, ezzel szemben még a választás napján is lehet kérni a szavazatszámláló bizottságtól.

A Fidesz Új Demokrácia Központjában munkanapokon reggel nyolctól este hatig, a választás napján pedig reggel hattól, este nyolc óráig várják a telefonhívásokat.

A Fidesz 2002-es választások előtt hívta életre először a választási jogsegélyszolgálatot, majd legutóbb a 2006-os választások során kezdte újra működtetni Új Demokrácia Központ néven.

Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×