eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem halasztják el a Déli Áramlatról szóló megállapodás aláírását - a nap hírei

Nem halasztják el a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló megállapodás csütörtöki aláírását. Húszmillió forinttal jutalmazza a kormány azokat a sportolókat, akik aranyérmet szereznek a pekingi olimpián. A nap legfontosabb hírei február 27-én.

Nem halasztják el a Déli Áramlatról szóló megállapodás aláírását

Nem halasztja el a miniszterelnök a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló orosz-magyar megállapodás csütörtöki, moszkvai aláírását, és az is biztos, hogy addig már nem hívják össze az Országgyűlés rendkívüli ülését, amelyet a Fidesz kezdeményezett az ügyben. Mandur László, a parlament szocialista alelnöke a házbizottsági ülésen azt mondta: nem lehet ilyen rövid idő alatt határozatképesen összehívni a törvényhozást.

Az SZDSZ szerint akkor támogatható a Déli Áramlat megépítése, ha nem akadályozza az uniós Nabucco vezeték létesítését, ezért még a héten országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a törvényhozás elé, hogy a parlament ismét nyilvánítsa ki elkötelezettségét az európai gázvezeték mellett.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a vezeték tovább növeli az ország függőségét az orosz gáztól, ezért arra kérte Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül ne írja alá a szerződést.

Már nem titkolózik Gyurcsány

A miniszterelnök szerint a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta és az Állami Autópályakezelő is benne lehet az új tulajdonosi programban. Gyurcsány Ferenc a TV2 reggeli műsorában azt mondta: a volán társaságoknál nem gondolkodik ebben a konstrukcióban.

A program részleteiről a kormányfő annyit mondott: a tervek szerint egy ember legfeljebb egymillió forintnyi részvényt jegyezhetne, 10-15 százalékos kedvezménnyel. Hozzátette: jegyzéskor a teljes összeg 5 százalékát, 40 ezer forintot kellene befizetni.

Takarékos államot képzel el az SZDSZ

Markáns adó- és óvatos járulékcsökkentéssel, illetve a bürokratikus rendszer egyszerűsítésével képzeli el az adóreformot az SZDSZ. Kóka János pártelnök elmondta: örömmel vették, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő is 300 milliárdos közteher-csökkentésről beszélt.

A szabaddemokrata politikus a liberális adóreform részleteiről azt mondta: takarékos, a jelenleginél jóval kevesebbet költő és kevesebb adót beszedő államot képzelnek el. A Fidesz szerint az elmúlt években sokszor beszélt adócsökkentésről a kormány-koalíció, de az eredmény mindig adóemelés és új adófajták bevezetése lett, ami egyre nehezebb helyzetbe kényszerítette az embereket.

A kormány elismeri Koszovót, de még kivár

A magyar kormány elismeri Koszovó függetlenségét, de a döntéssel megvárja azt a pillanatot, amely a legkevésbé veszélyezteti a Szerbiában élő magyarokat. Erről a külügyminiszter beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Göncz Kinga hangsúlyozta: az Európai Unióval és Szerbiával is tárgyal a kormány arról, hogy milyen segítségre számíthat, ha egy menekülthullám indulna el Észak-Koszovóból a Vajdaságba. Közben Svájc elismerte Koszovót független államként. Az alpesi ország volt a 19-ik állam, amely így döntött.

Húszmilliót ér a pekingi arany

Húszmillió forinttal jutalmazza a kormány azokat a sportolókat, akik aranyérmet szereznek a pekingi olimpián. Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: egy ezüstéremért 18, egy bronzéremért 14 millió forint jár; a pénzt adómentesen kapják meg az olimpikonok. Hozzátette: a csapatsportban elért aranyéremért átlagosan 12 millió forintot kaphat egy sportoló. Ezüstéremért ennek az összegnek 90, bronzérem esetén 70 százaléka illeti a csapat tagját, de jutalmat kapnak azok is, akik a 4-iktől a 8-ik hely valamelyikén végeznek.

Péntekig újabb vasutassztrájk jöhet


Nem támogatja a sztrájktörvény módosítását a Fidesz. Kontur Pál, az ellenzéki párt munkástagozatának elnöke azután beszélt erről, hogy az egyik lap azt írta: a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja, mert nem tartja megfelelőnek az elégséges szolgáltatás szabályozását.

Közben továbbra sem közeledtek az álláspontok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV között az érdekképviselet bérkövetelése ügyében. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke nem zárta ki, hogy az újabb, pénteki tárgyalásig ismét sztrájkolnak.

A MÁV átvenné a HÉV-et

Egyeztetést szorgalmaz a főpolgármester a kormányfővel, valamint a gazdasági és a közlekedési miniszterrel a BKV állami támogatásáról. Demszky Gábor elmondta: Kákosy Csabával már tárgyalt arról, hogy a MÁV egyfajta elővárosi vasútként átvenné a HÉV-et a BKV-től.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a vállalat tanácsadói szerződésének ügyét a BKV felügyelőbizottsága vizsgálja majd ki. Korábban az Index számolt be arról, hogy öt év alatt csaknem 3 milliárd forintot fizethet ki tanácsadásra egy cégnek a BKV.

Kétszer több a pollen, mint a tavaly

Az ÁNTSZ mérései alapján már most kétszer annyi pollen van a levegőben, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A szolgálat Aerobiológiai Hálózatának munkatársa elmondta: a mogyoró virágzásával már januárban megkezdődött a pollenszezon, és az átlagosnál melegebb időjárás segítheti a növények gyorsabb virágzását. Apatini Dóra közölte: az országban elsőként a Dél- és Nyugat-Dunántúlról jeleztek akkora pollenmennyiséget, amely már allergiás tüneteket okozhat.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×