eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

"Belső depresszió" – Mihez kezd most az ellenzék?

Az InfoRádió választási elemzői vizsgálták meg a kérdést vasárnap éjszaka.

Mi jön most az ellenzéki oldalon? - hangzott a körkérdés Orbán Viktor győzelmi beszéde után az InfoRádió műsorában megszólaló elemzők felé.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint többféle megfejtés lehet, mivel a Fidesztől is jobbra lévő Mi Hazánk is bejutott a parlamentbe.

Novák Zoltán hozzátette, Orbán Viktor beszédéből az világlott ki, hogy "már győztünk így is, úgy is", utalva arra, hogy bármilyen ellenzéki stratégia mellett győzött már a Fidesz-KDNP.

"Nem sikerült egységes kampányt vinni, de hogy rosszabb eredményt érnek el úgy, hogy úgy érzik, mindent megtettek, ebből nem tudni, mi következik"

- tette hozzá.

Szerinte sokan bírálták az ellenzéket már amiatt is, hogy parlamenti ellenzékként viselkedett, miközben rendszerellenzéknek tüntette fel magát.

"Gondolhatja az ellenzék, hogy választáson nem lehet megverni a Fideszt" - fejtegette újra Csizmadia Ervin.

Szerinte jöhet "diktatúrás retorika", és jöhet az is, hogy a "nyugatos projektet" újradefiniálják, meg kell vizsgálniuk ezt.

Novák Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy egy olyan küzdelem következik, amelyben

az EU erővől fog politizálni az Orbán-kormánnyal szemben.

De akár enyhíthet a feszültségen az, hogy háború zajlik a szomszédban, és egységet kell mutatni.

"Ha megjönnek az RRF-pénzek, akkor úgy döntött Brüsszel, hogy az egység fontosabb Európában" - fejtegette, megállapítva, hogy a választás előtti időben azért "romokban volt az Orbán-kormány külpolitikája".

Csizmadia Ervin megjegyezte azt is, hogy az ellenzéki politikusok közül este 11-ig nem beszélt még senki, ami "belső depresszióra" utal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×