eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kulcsfontosságú a szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkája

Számos szabály vonatkozik a munkájukra, ezeket összegezte az NVI.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az április 3-i választásokhoz közeledve kiemelkedő szerepük miatt hívta fel a több mint 80 ezer szavazatszámláló bizottsági tag figyelmét (delegált és választott tagok összesen) a szavazás napján végzett munkájuk fontosságára.

Az SZSZB tagjai a választási eljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek minősülnek hatáskörük gyakorlása idején. Ebből fakadóan felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig jogaik mellett kötelezettségeik is vannak - írta közleményében az NVI.

A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak.

A szavazatszámlálóknak a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik. Sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat.

Az SZSZB testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg. A bizottságot az elnök képviseli, aki felel a rend fenntartásáért, és e körben másokra kötelező intézkedéseket tehet. Szavazategyenlőség esetén is az elnök szavazata dönt.

A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie a vitás kérdések mellett a rendkívüli eseményekről is. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az SZSZB - a jegyzőkönyv elkészítése mellett - kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását. Az SZSZB tagjai a Helyi Választási Irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben.

Különlegesség, hogy az ellátott feladatot követően minden szavazatszámláló bizottsági tag 2022. április 4-én, azaz hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

A Nemzeti Választási Iroda közölte: üdvözli, hogy az április 3-i választások lebonyolításában kiemelt számú megbízott SZSZB tag vesz részt, és bízik abban, hogy jelenlétük segíteni fogja a választás gördülékeny lebonyolítását. (Mint arról az Infostart is beszámolt, negyvenezernél is több delegált lesz a szavazatszámláló bizottságokban.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×