eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az első szavazó és a szavazatszámláló bizottság tagjai urnazárás előtt a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Választás 2022: a legtöbb határidő lejárt, de van még pár fontos

Vasárnap országgyűlési képviselőket választ az ország. A legtöbb fontos határidő már lejárt, de néhány ügy elintézésére még van idő. Ilyen például a levélszavazás, az átjelentkezés lemondása és a mozgóurna igénylése.

Mozgóurnát személyesen április 1-éig, levélben és azonosítás nélkül online március 30-áig, meghatalmazott útján és azonosítással online pedig még április 3-án is lehet igényelni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra számít, hogy most a korábbinál többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. „Egy olyan ügy van, amire a választási irodának kell felkészülni – de miután ezzel foglalkozik, gondolom még inkább tisztábban vannak ezzel –, hogy a karanténkötelezettség miatt a mozgóurnás szavazások száma valószínűleg magasabb lesz” – fogalmazott korábban a tárcavezető.

A koronavírus-járvány miatt egyébként még mindig veszélyhelyzet van érvényben, de ez György István miniszterelnökségi államtitkár szerint nem érinti a választást. „A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban szükséges egyértelműsíteni, hogy mindez az országgyűlési képviselők általános választásának megtartására, mint ahogy az az Alaptörvényből is következik,

nincs hatással”

– hívta fel a figyelmet a politikus korábban.

Másik szavazókörbe március 25-éig lehetett átjelentkezni, és a kérelmező ott is csak a lakhelye szerinti jelöltre szavazhat. Az átjelentkezést visszavonni azonosítás nélkül online vagy levélben szintén március 25-éig lehetett, de személyesen vagy online azonosítással április 1-ig szabad.

A külképviseleti névjegyzékbe ugyancsak március 25-éig kérhették a felvételüket a választók, most pedig szerdáig van idejük arra, hogy meggondolják magukat.

A nemzetiségi névjegyzékbe március 18-áig lehetett bekerülni, a szavazási levélcsomagot viszont még akár április 3-án is fel lehet venni és le lehet adni a külképviseleteken.

A látássérültek március 25-éig igényelhettek Braille-írásos szavazósablont, a mozgássérültek viszont még március 30-áig jelezhetik, hogy akadálymentes szavazókörre van szükségük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×