eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Facebook

Márki-Zay Péter: a választás tétje tiszta és világos

Magyar katona maradjon Magyarországon, de ez nem elég, ki kell mondanunk, hogy Magyarország biztonságát csak az EU és a NATO garantálja. Magyarországnak újra a szövetség hűséges tagjává kell válnia – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Európa területén háború dúl, az új helyzet új választás elé állít mindannyiunkat – mondta Márki-Zay Péter. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Beszéd a nemzethez címmel posztolt Facebook-videójában arról beszélt, hogy február 25-én egyik napról a másikra megváltozott körülöttünk a világ, amikor „Putyin elnök rárontott egy szabad és büszke nemzetre. Mi magyarok pontosan tudjuk, mit jelent, ha egy megszálló hadsereg fegyverrel próbálja letörni egy nemzet szabadságvágyát. Tudjuk, milyen az orosz birodalom szomszédságában és szorításában élni.”

A kományfőjelölt szerint ez a háború befolyással lesz arra, hogyan élünk tovább Európában és Magyarországon, és mindenkinek az az érdeke, hogy minél előbb véget érjen, és ne követeljen újabb emberéleteket.

„Most nem téveszthetjük el az utat. Irány kell váltani, mert az orbáni politika megbukott Magyarországon. 12 éve az agresszor Putyin modelljét követi lépésről lépésre” – mondta Márki-Zay Péter, és kijelentette, Magyarország nem lesz újra sem orosz, sem kínai gyarmat. Szerinte ha békét akarunk a világban és a lelkünkben is, akkor először az orbáni politikának kell véget vetni.

„Ha az egyik oldalon az agresszor pusztítása áll, akkor a mi helyünk csak a másik oldalon, a szabadság, a béke és a szeretet oldalán lehet. A hintapolitika ideje lejárt. A Nyugat a függetlenség, a szabadság és szolidaritás.

Az EU, a NATO a Nyugat, ők képesek garantálni Magyarország jövőjét, a biztonságát” – közölte.

Az ellenzék listavezetője szerint elemi érdek, hogy a magyar határ túloldalán ne egy újraszervezett Szovjetunió legyen, és hogy keletről ismét nyugatra forduljon Magyarország hajója.

„Magyar katona maradjon Magyarországon, de ez nem elég, ki kell mondanunk, hogy Magyarország biztonságát csak az EU és a NATO garantálja. Magyarországnak újra a szövetség hűséges tagjává kell válnia” – mondta.

Az energiabiztonságról úgy fogalmazott, hogy azt az orosz béklyótól való fokozatos elszakadás garantálja, fel kell tölteni a gáztározókat, és mindent el kell követni a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében.

„A rezsicsökkentést nemcsak megőrizzük, hanem tovább csökkentjük a lakhatási költségeket,

állami és uniós támogatással szigetelési program indul, amely 30-40 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást” – mondta.

Szerinte a magyar kormány a háborútól függetlenül tévútra vezette a magyar gazdaságot, ezt mutatja, hogy összeomlott a forint, csak a rubel árfolyama zuhant jobban, még az ukrán fizetőeszköz sem esett annyit , újabb súlyos áremelkedés fenyeget, és az államadósság elleni harcot is elvesztette Orbán Viktor. Márki-Zay Péter szerint a hatósági árak politikája kudarc, és az elszabadult árak hatásait az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a bérek emelésével, az adórendszer igazságos átalakításával, minimálbér adómentessé tételével lehet kezelni, és a pénz értékét az erős forint, hosszabb távon euró garantálja.

Úgy véli, hogy fejenként másfél millió forint EU-támogatás jár mindenkinek, amit az unió nem akar kifizetni, és csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, hogy megkapjuk ezeket a forrásokat.

Márki Zay Péter közölte:

a fizikai, anyagi és energiabiztonságot kormányváltással lehet biztosítani.

„A választás tétje tiszta és világos. Egy ereszen lecsúszó, leereszkedő Magyarország, vagy egy szabadon felemelkedő, büszke magyar nemzet? Kelet vagy Nyugat? Egy új Szovjetunió vagy az Európai Unió? Orbán és Putyin vagy az ellenzéki szövetség? A történelem sötét oldala vagy a történelem jó oldala?” – mondta az ellenzéki kormányfőjelölt, és arra szólított fel, hogy mindenki álljon ki közösen a háború ellen, a békéért, a biztonságért és a szabadságért március 15-én a Műegyetem rakparton és április 3-án a szavazófülkékben.

A beszéd leirata:

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×