INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

pálffy ilona

nvi

választás 2018

aréna

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.

Nagy újítás is lesz a választáson

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Az utolsó órákban több mint 30 ezren adtak be átjelentkezési kérelmet - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pálffy Ilona elmondta, hogy összességében

több mint duplája az átjelentkezők száma a négy évvel ezelőttinek.

Az idén legtöbben, 10 700 ember a XI. kerületbe jelentkezett át, de 7 ezer fölött van az átjelentkezők száma a XIII., XIV. és több más fővárosi kerületben is. Vidéken ugyanakkor sehol sincs ötezernél több átjelentkező.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy az idén is érvényes az a szabály, hogy aki este fél 7-kor sorban áll, annak lehetőséget kell biztosítani a voksolásra.

Érvényes fényképes igazolvány - útlevél, személyi vagy a jogosítvány -, valamint lakcímkártya kell ahhoz, hogy valaki le tudja adni szavazatát a vasárnapi választáson. Az NVI elnöke kifejtette:

a korábbi papírdobozok helyett idén már új típusú, szürke műanyag urnákat használnak már.

Ugyanakkor ott, ahol nagyon sok az átjelentkező, előfordulhat, a régi típusú papír urnákat is beállítanak majd. Hangsúlyozta, hogy ez is szabályos.

Mozgóurnát még a szavazás napján 3 óráig is lehet kérni, de Pálffy Ilona arra figyelmeztetett, hogy aki az utolsó pillanatra hagyja ezt, ahhoz nem biztos, hogy eljutnak az urnával. Ezért érdemes minél hamarabb, lehetőleg még dél előtt megtenni ezt.

Pálffy Ilona elmondta, hogy a lakóhelyükön szavazóknak nem muszáj borítékba tenni a szavazólapot vagy leragasztani a borítékot. A külképviseleti szavazásnál viszont kötelező a boríték lezárása, enélkül a szavazat érvénytelen.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018