eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Nagy újítás is lesz a választáson

Az utolsó órákban több mint 30 ezren adtak be átjelentkezési kérelmet - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pálffy Ilona elmondta, hogy összességében

több mint duplája az átjelentkezők száma a négy évvel ezelőttinek.

Az idén legtöbben, 10 700 ember a XI. kerületbe jelentkezett át, de 7 ezer fölött van az átjelentkezők száma a XIII., XIV. és több más fővárosi kerületben is. Vidéken ugyanakkor sehol sincs ötezernél több átjelentkező.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy az idén is érvényes az a szabály, hogy aki este fél 7-kor sorban áll, annak lehetőséget kell biztosítani a voksolásra.

Érvényes fényképes igazolvány - útlevél, személyi vagy a jogosítvány -, valamint lakcímkártya kell ahhoz, hogy valaki le tudja adni szavazatát a vasárnapi választáson. Az NVI elnöke kifejtette:

a korábbi papírdobozok helyett idén már új típusú, szürke műanyag urnákat használnak már.

Ugyanakkor ott, ahol nagyon sok az átjelentkező, előfordulhat, a régi típusú papír urnákat is beállítanak majd. Hangsúlyozta, hogy ez is szabályos.

Mozgóurnát még a szavazás napján 3 óráig is lehet kérni, de Pálffy Ilona arra figyelmeztetett, hogy aki az utolsó pillanatra hagyja ezt, ahhoz nem biztos, hogy eljutnak az urnával. Ezért érdemes minél hamarabb, lehetőleg még dél előtt megtenni ezt.

Pálffy Ilona elmondta, hogy a lakóhelyükön szavazóknak nem muszáj borítékba tenni a szavazólapot vagy leragasztani a borítékot. A külképviseleti szavazásnál viszont kötelező a boríték lezárása, enélkül a szavazat érvénytelen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×