eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy szavazó bedobja a szavazólapot az urnába a brüsszeli magyar főkonzulátuson a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. A brüsszeli külképviseleten 714 magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára.
Nyitókép: Kallos Bea

Íme a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei

Az utóbbi egy hónapban a kormány maradását és leváltását akarók aránya is növekedett a Závecz Research felmérése alapján. A Publicus Intézet szerint a bizonytalan szavazók aránya az elmúlt hónapban 36 százalékra csökkent. Vona Gábort beelőzte Karácsony Gergely és Szél Bernadett, a miniszterelnök-jelölti versenyben a teljes felnőtt népességet nézve Orbán Viktort 50 százalék támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet honlapján közzétett eredmények szerint változatlanul őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, a kormánypártok akár 50 százalék feletti szavazataránnyal is számolhatnak – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Várhatóan egyébként ötpárti lenne a parlament, a Jobbikra 15, míg az MSZP-Párbeszéd listára 11, az LMP és a DK listáira pedig egyaránt 8 százalék szavazna.

A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 41 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 9, az MSZP táborát nézve 5, míg az LMP és a DK tábora 4-4, a Momentum Mozgalomé 2, a Kétfarkú Kutya Párté pedig 1 százalék.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re továbbra is 52 százalék szavazna. A Jobbikot a biztos szavazók körében 15 százalék választaná. Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 11, az LMP-re és a DK-ra egyaránt 8 százalék szavazna.

A Momentum szavazataránya 3, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében, így a két párt várhatóan nem jutna be a parlamentbe. Minél magasabb lesz a választási részvétel, annál inkább veszélyeztetebb a 10 százalék alatti pártok bejutása.

Az utóbbi egy hónapban emelkedett a kormány maradására vágyók (40 százalék) és a kormányváltást akarók (46 százalék) aránya is. A kormányt leváltani kívánó, a választási részvételét ígérő, de ebben a pillanatban pártnélküli választópolgárok lehetséges szavazatai majdhogynem egyenletesen szétoszlanak az ellenzéki pártok között. Kormányváltást szeretne 900 ezer olyan magyar választó, akik viszont a közvélemény-kutatónak nem árulják el pártpreferenciájukat, derült ki a Závecz Research Index megbízásából készített felméréséből.

Az aktív párt nélküli kormányváltók 40 százalékos valószínűséggel támogatják majd a Jobbikot, de a többi párt reményei is szinte ugyanekkora mértékűek. Az MSZP-Párbeszéd és az Együtt listájára 38-38 százalékos eséllyel voskolnak, DK-ra 37, az LMP-re 36 százalékossal, míg a Momentumra 34 százalékossal.

A választópolgárok relatív többsége, 47 százaléka azt gondolja, hogy a Fideszt nem lehet leváltani, de ez a véleménycsoport lényegében három hónapja ugyanekkora méretű. A kormánypárt legyőzését viszont egyre többen tartják lehetségesnek: januárban 33, februárban 35, most pedig 39 százalék. A kormányváltás hívei még mindig pesszimistábbak, mint a kormány maradását kívánók, de a győzelemben való hitük valamelyest erősödött.

Az év elején 65, a múlt hónapban 66, most 70 százalékuk bízik abban, hogy leváltható a Fidesz április 8-án.

A kormány maradását akarók körében ennél nagyobb, de stagnáló az optimisták aránya: 82-83 százalék.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvéleménykutatása szerint a bizonytalan szavazók aránya az elmúlt hónapban 36 százalékra csökkent. Tíz bizonytalan szavazóból továbbra is hat szavazó tekinthető teljesen bizonytalannak, egyharmadnyian vannak a titkolózó szavazók, akik már tudják, hogy kire szavaznak, de nem árulják el. A választásukat titkolók majd' háromnegyede (72 százalék) elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ez négy százalékpontos növekedés a múlt hónapban mérthez képest. A valóban bizonytalanok körében is hasonló az arány: 74 százalék elégedetlen.

Tíz választását titkoló szavazóból hat (59 százalék) kormányváltást szeretne, ez három százalékponttal magasabb, mint a múlt hónapban. A valóban bizonytalanok körében 48 százalék szeretne kormányváltást, 15 százalék ellenében; a múlt hónaphoz képest a kormányváltást akarók aránya két, a Fidesz kormányzást akarók aránya pedig egy százalékpontot növekedett.

Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt.

Ez az arány majd' kétharmados, ha a Fidesz kétharmadának megakadályozása a tét. Tíz LMP szavazóból nyolc, és a Jobbik szavazók majd' kétharmada kész balra átszavazni, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP szavazóból több mint kilenc, és a Jobbik szavazók több mint kétharmada kész az átszavazásra.

A teljes felnőtt népesség körében 50 százalék választaná ismét miniszterelnöknek Orbán Viktort – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján

Vona Gábort immár Karácsony Gergely és Szél Bernadett is megelőzte a kormányfő-jelöltek versenyében.

A miniszterelnök-jelölti versenyben a teljes felnőtt népességet nézve Orbán Viktort 50 százalék támogatja, míg Karácsony Gergelyt 13, Szél Bernadettet 8, Vona Gábort 7, Gyurcsány Ferencet 3, Fodor Gábort és Fekete-Győr Andrást pedig egyaránt 1 százalék.

A Republikon Intézet március közepi legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is a legnépszerűbb a pártok között, és biztosan bekerülne a parlamentbe a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is. A megkérdezettek 38 százaléka továbbra sem mondta meg, kire szavazna vasárnap.

A pártválasztók körében a Fidesz 49, a Jobbik 19, az MSZP-Párbeszéd 17 százalékon áll – mondta az InfoRádiónak Virág Andrea, az intézet elemzője. A kisebb pártok közül a DK 5, az LMP 4, a Momentum és az Együtt pedig 2-2 százalékos támogatottságot tudhat magáénak – tette hozzá.

A teljes népesség körében egyedül a Fidesz népszerűsége változott: 1 százalékpontot erősödve 30 százalékon állnak. A Jobbikra a teljes népesség 12 százaléka voksolna, míg az MSZP-Párbeszédre 11, az LMP-re és DK-ra 3-3, az Együttre, illetve a Momentumra pedig 1-1 százalék.

A válaszadók 38 százaléka nem tudta vagy nem akarta elmondani, hogy mely párt mellett tenné le a voksát. „Az elmúlt hónapokban nem változott jelentős mértékben a bizonytalanok száma, nem láthatjuk azt, hogy a választásokhoz közeledve drasztikusan csökkent volna a bizonytalanok aránya” – emelte Virág Andrea.

A közvélemény-kutató igyekezett megbecsülni a választás alakulását 60 százalék feletti részvétel esetén. Ebben az esetben három biztos bejutó párt van: a Fidesz-KDNP 41 százalékos támogatottsággal, a Jobbik 21, illetve az MPSZ-Párbeszéd 19 százalékkal. Az LMP, a DK és a Momentum parlamentbe kerülése bizonytalan a szakértő szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×