eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Elemzők az Arénában: ilyen lehet majd az eredmény április 8-án

A Nézőpont Intézet szerint 65 százalék körül, a Publicus Intézet szerint pedig 65 és 70 százalék lehet a részvételi arány a vasárnapi parlamenti választáson - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont csoport és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője vendége lesz az InfoRádió vasárnap este 7 órakor kezdődő választási műsorának is.


A Publicus Intézet mérései szerint két százalékpontot csökkent a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében, így ez 25 százalék, egy százalékot nőtt az MSZP-P, kettőt a Jobbik, ezzel Vona Gábor pártja beelőzött: 13 és 14 százalék a két párt támogatottsága - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézet vezetője, Pulai András. Hozzátette: egy százalékpontot csökkent az LMP és a DK is, ezzel 6, illetve 5 százalékon állnak. Egy százalékpontot növekedett a Momentum, így 2 százalékos a támogatottsága.

A Publicus Intézet szerint a Momentum, a Kétfarkú és az Együtt várhatóan nem fog bejutni a Parlamentbe, az LMP és a DK esetében erre eléggé nagy az esély, "hacsak nem lesz irtózatosan magas a részvételi arány" - hangsúlyozta Pulai András.

A Nézőpont szakértői becslést publikált - mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: ez abban tér el a kutatástól, hogy nem egyszerűen egy adatfelvételnek az eredménye, hanem egyéb szempontokat is megpróbál figyelembe venni, például a választástörténeti adatokat, a részvételre vonatkozó becslést. Ezek alapján 43 százalékos listás eredményt valószínűsítünk a Fidesznek, ez közelítően megfelel a párt 2014-es eredményének - közölte a Nézőpont csoport vezetője.

A Jobbikra vonatkozó becslésük 22 százalék (a párt 4 évvel ezelőtt 20,5 százalékot ért el). Az MSZP-P esetében "mi 11 százalékot látunk" - mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: ez nagy különbség a többi közvéleménykutatóhoz képest, mert vannak, akik 20 százalék közelében látják őket.

A Nézőpont becslése szerint a Demokratikus Koalíció és az LMP egyaránt 8-8 százalékot érhet el. Abban, hogy kik esnek ki, a Nézőpont és a Publicus vezetője egyetértett, bár Mráz Ágoston Sámuel megjegyezte, hogy ők a Momentum esetében 3 százalékot mértek. A Kétfarkú pártnál 2 százalékot reálisnak tart a Nézőpont.

A Publicus szakértői becslése is hasonló módszertannal készül - mondta Pulai András. Amennyiben 65 és 70 százalék között lesz a részvétel, akkor szerintük a Fidesz 41 +/- 2 százalékpontos eredményt érhet el országos listán. Az MSZP-P esetében ez 19 százalék, Jobbik: 21, LMP: 7, a DK esetében 6 százalékpontos eredmény várható.

A Nézőpont szerint 65 százalékos lehet a részvételi arány április 8-án - mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: ez 4 százalékponttal magasabb, mint 2014-ben. Szerintük azért nem valószínű a 65 százaléknál magasabb, esetleg a 70 százalékos részvétel, mert a 2002-es választási helyzettel szemben most nem két párt, illetve két miniszterelnök-jelölt nagyon kiélezett versenyfutásáról van szó.

Most az ellenzéki választóknak nagyon meg kell gondolniuk, hogy melyik pártnak szavaznak bizalmat, ez ellenhatást fejthet ki a magas részvétellel szemben - vélekedett a Nézőpont csoport vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×