INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

választás

nemzetiségi névjegyzék

nvb

Újabb választási határidő közeleg

Infostart / MTI

Még egy hétig, március 23-án 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.


A március 6-i határidőig mind a 13 nemzetiség országos listát állított, ezeket a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba is vette. Ez azt jelenti, hogy valamennyi nemzetiségnek lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új Országgyűlésben, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 8-án.

Ha pedig egy nemzetiség megkapja a pártok listás mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, akkor a nemzetiség kedvezményesen juthat országgyűlési mandátumhoz. 2014-ben 22 022 szavazatra lett volna szükség a kedvezményes mandátumhoz.

A nemzetségek listájára azonban csak azok voksolhatnak, akik március 23-án 16 óráig kérik nemzetiség névjegyzékbe vételüket.

Egyelőre valamivel több mint 58 ezren jelezték, hogy nem párt-, hanem nemzetiségi listára kívánnak voksolni a parlamenti szavazáson.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben - 31 270-en - a német nemzetiség tagjai közül kérték regisztrációjukat. A romák közül 19 755-en, a horvátok közül 2088-an, a szlovákok közül 1685-en regisztráltak. A többi nemzetiségnek egyelőre ezernél kevesebb regisztráltja van.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018