eur:
395.27
usd:
365.52
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
Photo of a single suitcase made of fabric material and one passport in pocket.
Nyitókép: Aaftab Sheikh/Getty Images

Veszélyes jelenségre figyelmeztetnek Szlovákiában

A szlovák munkavállalók alulképzettsége és a szakképzett munkaerő külföldre távozása hosszú távon komolyan veszélyezteti a szlovák gazdaság helyzetét. A kormánynak sürgősen foglalkoznia kellene a hosszú távú munkaerőhiánnyal – figyelmeztetett a Szlovák Munkáltatók Országos Szövetsége.

A szlovák munkaerőpiacon ma nincsenek meg azok az emberek, akik olyan készségekkel rendelkeznének, amelyekre a vállalkozásoknak szükségük van. Egyrészt az ország nem tud szisztematikusan foglalkozni a tehetségek felkutatásával és fejlesztésével, ugyanakkor az oktatási rendszer nem tükrözi a munkaerőpiac valós igényeit, és nem a gyakorlatban szükséges készségeket fejleszti a végzősökben.

„A legügyesebbek külföldre mennek, mivel ott jobb körülményekre számítanak, az itthon maradók többsége esetében pedig azzal szembesülünk, hogy nem hajlandók tanulni és továbbképezni magukat” – magyarázta Mário Lelovský, a Szlovák Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese.

A szlovák gazdaság problémája egyebek mellett az alacsony produktivitás, amelyet az innovációk alacsony fejlesztési aránya okoz. A munkáltatók szövetsége szerint a szakképzett munkaerő minden vállalkozás számára létfontosságú, függetlenül annak méretétől. Szlovákiában minden ágazatban több mint 80 ezer szakmunkás hiányozhat. A szövetség emlékeztetett arra, hogy már régóta figyelmeztetett a helyzet fenntarthatatlanságára.

A szlovákiai munkáltatók jelenleg arra kényszerülnek, hogy szükséges képesítés nélkül alkalmazzanak embereket, akiket aztán be kell tanítani. A munkáltatók szövetsége figyelmeztetett: Szlovákia lakosainak fel kell készülniük az életszínvonal drámai csökkenésére, ha nem kezelik sürgősen a munkaerőhiány problémáját. Különösen a gazdasági minisztériumot szólítják fel a szükséges lépések megtételére, a munkaadók szerint a legnagyobb szerepe ennek a tárcának van a probléma megoldásában.

A szövetség szerint Szlovákia a gazdasági fejlődés legtöbb területén lemaradt, és így Európa egyik legszegényebb országává válik. „Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a helyzet már most is kritikus, ami az alapvető intézkedések meghozatalát teszi szükségessé a kormány, a régiók, a munkaadók és az élethosszig tartó tanulás rendszerének valamennyi szereplője szintjén” – tette hozzá Lucia Lednárová, a Trexima társaság munkaerő-piaci és humánerőforrás-osztályának menedzsere.

Az Országos Egészségügyi Információs Központ is lehangoló számokat tett közzé a szlovák egészségügyben dolgozó ápolók alacsony száma miatt. A szlovákiai ápolók teljes száma 2022-ben 0,9 százalékkal, 31 190-ről 30 910-re csökkent az előző évhez képest. A fiatal ápolók alacsony aránya annak tudható be, hogy az iskolát elvégző fiatalok akár fele külföldre vándorol. A felmérés szerint a fő vonzerő nemcsak a szlovákiainál jóval magasabb anyagi jövedelem, hanem az elfogadhatóbb munkakörülmények is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×