eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás első napján.
Nyitókép: MTI/AP/Omar Havana

Robert Fico: a Smer nem fogja támogatni Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz

Robert Fico ismét méltatta Orbán Viktort, akit szuverén politikusnak nevezett.

Május 15-én egy regionális kormányülésen a 71 éves Juraj Cintula többször rálőtt a szlovák miniszterelnökre, akit válságos állapotban szállítottak kórházba. Robert Fico másfél hónappal a merénylet után visszatért munkahelyére, július 1-én állt munkába és július 5-én mutatkozott először a nyilvánosság előtt. A csütörtök este feltöltött videójában azt mondta, a tavaly őszi parlamenti választások után fokozatosan sikerült visszatéríteni Szlovákiát a helyes útra. Azt akarja, hogy az emberek a választási időszak végén azt érezzék, hogy jobb az életszínvonaluk. Jobbak a gazdasági eredmények, de az emberek szerinte nem tudnak ezekről a jó hírekről, és ezért a médiát okolta. Bírálta az előző kormányokat és a jelenlegi ellenzéket, amelynek vezetői szerinte a merénylet után a kormány bukásában és előrehozott parlamenti választások kiírásában bíztak. Fico leszögezte, hogy ő nem gátolja a társadalmi megbékélést, de az ellenzéknek azt mondta: „a merényletet az önök aktivistája követte el, egy ellenzéki aktivista.”

A merénylet felbujtóiként beszélt az ellenzéki pártokról és „szánalmas emberkének” nevezte a merénylőt, akinek egyébként már megbocsátott. Robert Fico meggyőződése, hogy újabb hasonló cselekedetre kerül sor, ugyanis szerinte az ellenzék folytatja a megosztó politikát.

Robert Fico ismét méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akit szuverén politikusnak nevezett. „Nem hittem a szememnek, mit tetettek Orbánnal amiatt, mert szuverén politikusként Ukrajnába, Oroszországba és Kínába is ellátogatott, hogy kiterjessze a békemisszióját” – fogalmazott Fico, aki szerint, ha Orbán a háborút támogatta volna, akkor Nobel-békedíjra jelölnék.

Bírálta az európai szocialistákat, mivel azok korábban kizárták a Smert a saját frakciójukból a háborúellenes kijelentései és a Szlovák Nemzeti Párttal alkotott koalíció miatt. „Ha valahova tartoznunk kell, és papagájként ismételni, amit elvárnak tőlünk, és az szembemegy a szlovák államérdekekkel, akkor előre megmondom, hogy köszönjük, és a képviselőink inkább függetlenek maradnak” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Arról nem beszélt, hogy pártja, a Smer csatlakozik-e az Orbán Viktor által életre hívott Patrióták képviselői frakciójához.

Robert Fico arról is beszélt, hogy Ukrajna csak akkor csatlakozhat a NATO-hoz, ha teljesíti a csatlakozás feltételeit, és azt a szövetség valamennyi nemzeti parlamentje elfogadja. Leszögezte, hogy a Smer ezt nem fogja támogatni. „Ukrajna NATO-tagsága garancia a harmadik világháborúra” – jelentette ki Robert Fico, és megjegyezte, hogy Ukrajna NATO csatlakozása ellenére is kirobbanhat egy újabb világszintű konfliktus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×