eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Keir Starmer újonnan kinevezett brit miniszterelnök, az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokon elsöprő győzelmet szerzett Munkáspárt vezetője és felesége, Victoria integet a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2024. július 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atom-tengeralattjárók kapitányainak, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

„A változás most azonnal indul” – ígérte hivatalba lépésekor pénteken Sir Keir Starmer. A 650 parlamenti mandátumból, 412-t begyűjtött Labour vezére egy kicsit magára is gondolhatott. Hirtelen padlógázt kapott az élete és a hétvégi pihenés helyett egy sor feladat vár rá a kormány átvételével.

Az első nap például meg kellett ismerkednie a 17. századi miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10 személyzetével. Eligazításon kellett részt vennie a hivatalnoki kar, a Civil Service vezető képviselőivel a kormányt előtt álló azonnali feladatokról. Fogadnia kell továbbá a nemzetközi partnerek gratuláló hívásait – és ez még nem minden.

A tapsoló sorfal

A Downing Street 10 új urát vagy úrnőjét hagyományosan a felsorakozott személyzet és a vezető kormányhivatalnokok sorfala fogadja, akik tapssal üdvözlik. Sajid Javid volt konzervatív miniszter tanácsadója, Salma Shah szerint ez egyszerre kellemes és furcsa élmény. A hivatalnokok nem nagyon ismerik új főnökeiket. És: „mindig elcsodálkoztam, hogy amikor távozol a Downing Street 10-ből, akkor nincs taps”.

Ez azért nincs így, Rishi Sunakot például kifelé menet is megtapsolták.

Az új miniszterelnök első 72 óráját megtöltik a különböző eligazítások:

  • az új lakásáról,
  • a miniszteri kinevezési folyamatról (a pénteki nap folyamán láttuk, hogyan jöttek-mentek fontos munkáspárti emberek, ami megerősítette, hogy az államtitkári vagy miniszteri kinevezésért érkeztek).
  • A kormányfőt továbbá eligazítják a fontosabb politikai irányvonalak mentén hozandó sürgős döntésekről, biztonsági és hírszerzési briefingen esik át.
  • És csörög a telefon, fogadnia kell a nemzetközi partnerek hívásait is.

A nukleáris csapásmérő protokoll

Az új brit miniszterelnököt semmi sem emlékezteti jobban a vállára nehezedő felelősségre, amint amikor rádöbben, hogy az kezében van a döntés a brit nukleáris rakéták bevetéséről – írja az AP.

A protokoll szerint az ország első számú közhivatalnoka informálja a kormányfőt arról, hogy levelet kell írnia a nukleáris tölteteket hordozó 4 tengeralattjáró kapitányainak arra az esetre, ha egy atomtámadás likvidálná a polgári vezetést.

Rendhagyó módon, Nagy-Britanniában nincs egy olyan, speciális bőrönd – valójában egy irányítórendszer - , amely tartalmazza a nukleáris indító kódokat és amelyen keresztül például az úton lévő amerikai elnök engedélyezheti az atomfegyverek bevetését. A brit miniszterelnök leveleit a tengeralattjárók széfjeiben helyezik el és csak akkor bonthatja fel őket a kapitány, ha megbizonyosodott, hogy megtámadták az országot és meghaltak a polgári vezetők.

Egy új miniszterelnök érkezésekor az előző leveleit olvasatlanul megsemmisítik. Az AP szerint a levelekben négy lehetőséget sorolnak fel: 1. vágj vissza, 2. ne vágj vissza, 3. saját megfontolás alapján dönts, 4. helyezd nukleáris fegyvereidet lehetőség szerint az Egyesült Államok vagy Ausztrália parancsnoksága alá.

A levelek megírása az első nap feladatai közé tartozik. A második napon a kormányfő befejezi a fennmaradó kormánytagok – általában alacsonyabb rangú államtitkárok – kinevezését. További, külföldi hívásokat fogad, de már megkezdődnek az egyeztetések a legfontosabb törvényhozási feladatokról – mindössze két héttel a parlamenti ülésszak megnyitása, a Király Beszéde előtt.

Starmernek ezeken túl ki kell neveznie azokat a helyetteseit, akik akadályoztatása esetén döntést hozhatnak a nukleáris csapásmérő eszközökről. Az első napok feladatai közé tartozik még a miniszteri magatartási és etikai kódex kiadása. A harmadik napon kapcsol teljes fokozatba a kormány és elkezd döntéseket hozni.

Miért Downing Street?

A hihetetlenül fényesre suvickolt fekete ajtó mögött a Downing Street 10 valójában több, az 1600-as években épült házból áll. A kormányfői rezidencia és hivatal dolgozóinak számát 400-ra becsülik, akik 100 irodában tüsténkednek.

Az épületsort 1682. és 1684. között építtette egy volt diplomata és ingatlanvállalkozó, George Downing. Miniszterelnök először 1735-ben költözött be ide és a kormányhivatal később „bekebelezte” a 11-es és 12-es számot is.

Úgy tűnik az ingatlanfejlesztőknek a 17. században sem volt mindig jó hírük: Downingról például elmondták, hogy le akarta szorítani a költségeket, ezért nem költött túl sokat a lápos talajra épült házak alapozására. A téglák valójában nincsenek egy vonalban, de kreatív módon utólag festették rájuk a vonalakat, hogy úgy tűnjön, pontosan sorakoznak.

Winston Churchill egy költői pillanatában megjegyezte, hogy

„Rogyadozó és légies építménye ez a nyerészkedő vállalkozónak, kinek nevét viseli”.

Vannak, akik szerint a komplexum felett már nagyon eljárt az idő. „Egyetlen nagyvállalat vagy akár kormányhivatal sem működik egy 300 éves, érintetlenül hagyott épületben úgy, hogy a vezérigazgató a bolt fölött lakik” – mondta két éve Andrew Mawson munkahelyi és munkavégzési konzultációval foglalkozó szakember.

A „bolt fölött lakik” szinte szó szerint értendő, ugyanis a miniszterelnök hivatalosan a Downing Street 10 első emeletén található, háromszobás lakásban él, bár eldöntheti, hogy be akar-e költözni. (Starmeréknek két tizenéves gyerekük van és az új kormányfő már korábban aggodalmát fejezte ki, hogyan hat majd rájuk a költözés).

Mindeközben a brit politika második legfontosabb embere (és természetszerűen a miniszterelnök riválisa), a pénzügyminiszter a szomszédos Downing Street 11 ötszobás lakását kapja meg. De még az is előfordulhat, hogy családja mérete miatt Starmer a nagyobb lakásra teszi rá a kezét.

Miniszterelnökök jönnek, mennek, ő marad

Ő Larry, a Downing Street 10 leghíresebb állandó lakója. Foglalkozását tekintve egerész, azaz macska. Az első nap feladatai közé tartozik a vele való megismerkedés is. A jelenlegi négylábú, egy szürke-fehér kandúr 13 éve birtokolja a híres házat és már 5 miniszterelnököt élt túl.

Larryről tudni kell, hogy kóbor állat volt és 2011-ben vezényelték jelenlegi állomáshelyére a Battersea Kutya és Macska Menhelyről, hogy segítsen megoldani a miniszterelnöki rezidencia „rágcsálóproblémáját”.

Larryt rendszeresen fotózzák, 843 ezer követője van az X-en és pénteken is feltűnt pár képkockában, miközben Sir Keir a vállára nehezedő történelmi teherrel ismerkedett. Starmert figyelmeztették: ne becsülje alá a kandúrt. „Ha hatalmon akar maradni, akkor Larrynek is maradnia kell” – mondta Justin Ng, akit a macska kedvenc fotósának is neveznek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×