eur:
394.85
usd:
364.79
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Keir Starmer újonnan kinevezett brit miniszterelnököt, az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokon elsöprő győzelmet szerzett Munkáspárt vezetőjét és feleségét, Victoriát köszöntik a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. július 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau

Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Eleve vereségre volt ítélve a csaknem másfél évtizeden át kormányzó Konzervatív Párt a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választáson, a győztes Munkáspártnak pedig nem lett sokkal több szavazója, mint amennyi 2019-ben volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Gálik Zoltán szerint a Munkáspárt az elmúlt másfél évben stabil többséget tudott szerezni magának a választópolgárok körében, több közvélemény-kutatáson is 20 százalékos előnyt mértek nekik a Konzervatív Párttal szemben. A csütörtöki választásokat megelőzően egyes felmérések azt mutatták, hogy akár 480 helyet is szerezhet a Munkáspárt a 650 fős londoni alsóházban. Ettől a számtól végül elmaradtak, de úgy látszik, hogy 412 képviselővel lesznek jelen a törvényhozásban, ami a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint így is nagyon jelentős létszám, és biztos többsége lesz Keir Starmer pártjának.

A nemzetközi közvélemény Tony Blair 1997-es hatalmas győzelméhez hasonlítja a Munkáspárt mostani sikerét, a Labour 27 évvel ezelőtt 418 alsóházi mandátumot szerzett.

A Munkáspárt várhatóan 170-172 fős többséggel tér vissza a hatalomba,

aminek köszönhetően Gálik Zoltán szerint nagyon stabil kormányzás valósítható meg.

Mint fogalmazott, egy ilyen történelmi választási győzelem után semmiképpen sem lehet lekicsinyelni a Munkáspárt elért eredményét, de hozzátette: a Labour csak 1,6 százalékkal szerzett több szavazót az előző, 2019-ben tartott választásokhoz képest, amely viszont egy történelmi vereség volt a Munkáspárt számára. Gálik Zoltán szerint érdemes így vizsgálni és elemezni az eredményeket, hiszen öt évvel ezelőtt a Labour olyan rosszul szerepelt, amire az 1920-as évek óta nem volt példa, és

ahhoz a „nagyon halvány” szavazatszámhoz képest javítottak most alig több mint másfél százalékot.

Gálik Zoltán elmondta: a Munkáspárt mostani sikeréhez nagymértékben hozzájárult, hogy a Konzervatív Párt rengeteg szavazót veszített, valamint az is sokat számított, hogy Nigel Farage Reformáljuk Meg az Egyesült Királyságot! nevű pártja „ráindította” a képviselőit a Konzervatív Pártra, ezzel jelentősen megosztva a jobboldali szavazóbázist.

Az egyetemi docens kiemelte: a kontinentális szavazási rendszerektől eltérően az Egyesült Királyságban csak abszolút többséggel lehet nyerni. Ez azt jelenti, hogy a szavazás során nincsenek listás helyek, nincsenek kompenzációk, aki megnyeri az adott választókerületet, az viszi a mandátumot. Ez az egyik fő oka annak, hogy bár a Munkáspárt nem tudta nagy számban növelni a szavazóbázisát 2019-hez képest, mégis hatalmas fölénnyel nyert. „Ez egy ilyen rendszer: a győztes mindent visz, a veszteseket pedig nem kompenzálják” – magyarázta a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×