eur:
395.16
usd:
365.12
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár
This image was captured at Prague, the capital city of Czech. The bridge on left side is famous Charles bridge built on Vltava river. The building in the middle is Prague town hall, standing on a high place across the river.
Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Orosz szálat sejtenek a prágai gyújtogatási kísérlet ügyében

Csehországot jelenleg nem fenyegeti terrorveszély. Így reagált Vít Rakušan cseh belügyminiszter egy olyan gyújtogatás meghiúsításáról szóló információk nyilvánosságra hozatalára, amelyet állítólag Oroszország szervezhetett és finanszírozhatott. A rendőrség őrizetbe vett egy dél-amerikai állampolgárt, aki autóbuszokat próbált meg felgyújtani a prágai közlekedési vállalat garázsában. A gyújtogatási kísérlet után a hétvégén Prágában megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Az elmúlt hétvégén Prágát ellepték a gépfegyveres rendőrök, a megszigorított biztonsági intézkedéseket azonban nem a pénteki és szombati napon tartott európai parlamenti választások tették indokolttá. A hivatalos közlemény szerint ugyanis egy dél-amerikai férfi csütörtökre virradóra megpróbálta felgyújtani a prágai közlekedési vállalat egyik nagy garázsát Klícov városrészben.

A férfi a garázsban parkoló autóbuszokat lelocsolta benzinnel, majd elfutott.

Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy csak a garázsban dolgozó személyzet lélekjelenlétének köszönhető, hogy a gyújtogatás nem járt sikerrel és nem okozott nagyobb kárt. A garázs ipari kameráinak felvételei alapján és a közvélemény segítségével a rendőrségnek már szombaton reggel sikerült letartóztatnia a férfit.

A megerősített biztonsági intézkedéseket azóta sem vonták vissza, noha a rendőrparancsnok igyekezett mindenkit megnyugtatni afelől, hogy nem fenyeget hasonló támadás. „Csehországot jelenleg semmilyen más konkrét biztonsági kockázat nem fenyegeti” – mondta Martin Vondrášek a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtótájékoztatón. A rendőrség a gyújtogatót előzetes letartóztatásba helyezte, és szándékos gyújtogatás elkövetésével gyanúsítja. Amennyiben beigazolódik a bűnössége, és tettét terrorista támadási kísérletté minősítik át, akkor külföldi állampolgárként akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.

A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy az őrizetbe vett féri tagja volt egy olyan online közösségi csoportnak, amely gyújtogatásokról kommunikált, csehországi szálakra azonban nem bukkantak a nyomozók. A dél-amerikai, spanyolul beszélő férfi öt nappal a gyújtogatási kísérlet előtt érkezett Csehországba. Petr Fiala cseh kormányfő szerint Oroszországnak is köze lehetett a prágai gyújtogatási kísérlethez.

„Fennáll a gyanú, hogy a támadást Oroszországból szervezték és finanszírozták. Ez része a hibrid hadviselésnek, ami ellen védekeznünk kell”

– mondta a cseh kormányfő, aki a titkosszolgálat munkáját is méltatta. „Hála a hírszerzőink munkájának, képesek vagyunk megelőzni bizonyos támadási kísérleteket” – tette hozzá Petr Fiala. Cseh politikusok azt is sejteni vélik, hogy a prágai gyújtogatási kísérlet összehangolt része lehetett más európai országokban történt gyanús tűzeseteknek és robbantásoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×