eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. november 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg: Kijevnek joga van oroszországi célpontokat támadni

„Azzal, hogy a NATO engedélyezi Ukrajna számára az általuk szállított fegyverek használatát orosz területen, a NATO-tagok nem válnak a konfliktus részévé” – jelentette ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára a NATO külügyminiszteri tanácsának informális ülésén Prágában.

A cseh fővárosban megtartott informális külügyminiszteri tanácskozás legfőbb célja a NATO washingtoni csúcstalálkozójának előkészítése. Jens Stoltenberg főtitkár szerint a szövetségesek a háború 2022-es kezdete óta elfogadták, hogy fegyvereiket legitim célpontok elleni támadásokra is be lehet vetni. Ezért nem tartja újdonságnak a NATO-fegyverek oroszországi alkalmazásának kérdését.

Megismételte, hogy Kijevnek joga van az önvédelemhez, tehát az orosz területen lévő legitim célok elleni támadásokhoz is. „Oroszország saját területéről támadja és ágyúzza Ukrajnát, ezért Ukrajnának képesnek kell lennie reagálni erre, ez része az önvédelemhez való jognak” – szögezte le Jens Stoltenberg.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e a konfliktus ily módon történő eszkalálódása miatt, azt válaszolta, hogy Oroszország maga terjesztette ki a konfliktust azzal, hogy egy idegen országot szállt meg, és a múlt héten új frontot nyitott. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az invázió napján egy beszédében azt mondta, következményei lesznek annak, ha valaki fegyvert ad Ukrajnának.

„Ezt mindig megismétli, amikor a szövetségesek bejelentik, hogy újabb szállítmányt küldenek Kijevnek. Ukrajnának viszont joga van az önvédelemre. Ez nem teszi a NATO-tagokat a konfliktus részeseivé”

– mondta Stoltenberg. A főtitkár úgy vélte, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania a biztonsági rendszerek Ukrajnába küldésének koordinációjában, valamint a kezelő személyzet kiképzésében is ukrán területen.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter teljes mértékben egyetért a NATO főtitkárral abban, hogy Ukrajna számára biztosítani kell a kiszámíthatóságot. Mint mondta, a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezés is akkor indult, amikor lőszerhiány volt, hasonlóan a német kezdeményezéshez, amikor légvédelmi rendszerekből és rakétákból volt hiány.

A cseh diplomácia vezetője szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a NATO ajtaja nyitva maradjon új tagok előtt, beleértve Ukrajnát is. Jan Lipavský az javasolta, hogy

készüljön egy közös NATO-stratégia az orosz agresszió megfékezésére.

„Egy olyan stratégia, amely nem csak ad hoc megoldásokat szül, hanem egyértelmű üzenetet küld Putyinnak, hogy a birodalmi beavatkozással kapcsolatos számítása nem fog működni” – szögezte le a cseh külügyminiszter, hozzátéve, ő is egyetért azzal, hogy Ukrajnának joga van az olyan katonai akciókhoz, amelyeket Oroszország területén hajtanak végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×