eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Három évet kapott egy nemi erőszakért elítélt korábbi cseh képviselő

A cseh bíróság bűnösnek találta Dominik Feri volt cseh parlamenti képviselőt kétrendbeli nemi erőszak és egy nemi erőszak kísérletének vádjában. A politikus ellen három év letöltendő szabadságvesztést szabtak ki.

Dominik Feri ügye a 2021-es képviselőházi választás előtt robbant ki. Akkor több nő is beszélt a sajtóban arról, hogy a TOP 09 párt képviselője zaklatta őt, de csak három eset jutott bírósági szakaszba.

Az ügyészség szerint a három eset közül két alkalommal a korábbi képviselő még a prágai Károly Egyetem joghallgatójaként és Teplice város képviselő-testületének tagjaként követett el nemi erőszakot. Prágai lakásában két nőt megerőszakolt. Egyikük akkor még fiatalkorú, mindössze 17 éves volt. A harmadik, nemi erőszak kísérleteként jegyzett eset a cseh parlament képviselőházában játszódott le a vád szerint. Feri a tanácsterem konyhájában molesztálta a gyakornokát.

A most 27 éves politikust végül három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, ezen túl pedig félmillió cseh korona, vagyis mintegy 7,7 millió forint nem vagyoni kártérítést is ki kell fizetnie a károsultaknak. A prágai bíróság ítélete egyelőre nem jogerős.

A bíróság súlyosbító körülményként tekintett arra a tényre, hogy Feri az erőszakos cselekményeket közszereplőként követte el, illetve hogy nem tanúsított megbánást, és bocsánatot sem kért áldozataitól, akiknek vallomását a bíróságon egy szomszédos teremben hallgatta, miközben olyan hangosan nevetett rajtuk, hogy az áthallatszott a tárgyalóterembe, tovább traumatizálva az áldozatokat.

Az ügyész elégedett az ítélettel, mely azonos az ő javaslatával. A korábbi képviselő viszont fellebbezett, ezért az ügy most a Prágai Városi Bírósághoz kerül. „Természetesen csalódott vagyok” – mondta az ítélethirdetés után Dominik Feri, aki szerint sok ellentmondás van az áldoaztok vallomásaiban. Védőügyvédje szerint az ügy egyedüli károsultja Dominik Feri, akinek a döntés a szakmai és magánéletét egyaránt tönkretette, ezért a felmentését kérte. Abban bízik, hogy a fellebbviteli bíróság majd foglalkozik a bizonyítási javaslataival.

A bírósági tárgyalást páratlan médiaérdeklődés övezte Csehországban. A bíróság a tárgyalóterem kapacitásbéli korlátai miatt sorsolással döntötte el, melyik forgatócsoport juthat be a tárgyalóterembe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×