eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Füstfelhőben a washingtoni Lincoln-emlékmű 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
Nyitókép: MTI/AP/Jose Luis Magana

Immár Washingtont is betakarta a kanadai erdőtüzek füstje – képek

Azt követően, hogy a héten a New York-iak drámai időjárási jelenséget élhettek át, a kanadai erdőtüzekből származó szmog belepte Washingtont is. Az amerikai fővárosban ezért több programot töröltek és a lakosokat felszólították: maradjanak otthon!

„Vegyen fel maszkot, maradjon otthon!” – nem, nem a Covid tért vissza, hanem a kanadai Quebecben lángoló több száz erdőtűz füstje lepte el, immár az amerikai fővárost is.

A hét folyamán New York, megannyi katasztrófa és poszt-apokaliptikus film színhelye burkolózott furcsa, narancsszínű ködbe – bizonyára a filmesek nagy örömére és mindenki más nagy bosszúságára.

Most az amerikai fővárost is elérte a sűrű füst, ami miatt megcsappant a forgalom, jóval kevesebben szálltak vonatra és több cég is azt mondta az alkalmazottainak, hogy inkább dolgozzanak otthonról.

New York, 2023. június 7.
Az East River fölött átívelő Manhattan híd (b) és Brooklyn híd Brooklyn negyeddel együtt a kanadai erdőtüzek füstjének felhőjében 2023. június 7-én.
MTI/AP/Alyssa Goodman
New York, 2023. június 7. Az East River fölött átívelő Manhattan híd (b) és Brooklyn híd Brooklyn negyeddel együtt a kanadai erdőtüzek füstjének felhőjében 2023. június 7-én. MTI/AP/Alyssa Goodman

Néhány nem alapvető fontosságú önkormányzati szolgáltatást is felfüggesztettek, például a parkok és a szabadidős tevékenységek látogatását, az útépítést és a szemétszállítást.

A Washington Nationals baseballcsapat lemondta hazai mérkőzését, a nemzeti állatkert pedig egész napra bezárt. A Biden-kormányzat elhalasztotta a pride hónap alkalmából tervezett rendezvényét, amely a Fehér Ház történetének legnagyobb LMBTQ+ ünnepsége lett volna.

Az AccuWeather meteorológiai cég szerint több mint 20 éve ez a legsúlyosabb eset, amikor erdőtűz füstje lepi el az Egyesült Államok északkeleti részét.

Washington, 2023. június 8.
Füstfelhőben a washingtoni Washington-emlékmű 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
MTI/AP/Jose Luis Magana
Washington, 2023. június 8. Füstfelhőben a washingtoni Washington-emlékmű 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben. MTI/AP/Jose Luis Magana

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat kiterjesztette a levegőminőségi riasztást az észak-keleti államoktól egészen Dél-Karolináig, valamint a középnyugat egyes részeire, köztük Ohio, Indiana és Michigan államra – írta a Reuters. Az előrejelzések szerint a szmog a hétvége előtt eléri Norvégiát is.

Továbbra is amerikaiak millióinak – becslések szerint 75 millió embernek – tanácsolják azt a nagyobb városokban, hogy maradjanak otthon, amíg meg nem változik a széljárás, megelőzendő a légzőszervi gondokat a levegőbe került apró, szennyező részecskék magas szintje miatt.

Washington, 2023. június 8.
A füstfelhőben alig látszik a parlament washingtoni épülete, a Capitolium 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
MTI/AP/Jose Luis Magana
Washington, 2023. június 8. A füstfelhőben alig látszik a parlament washingtoni épülete, a Capitolium 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben. MTI/AP/Jose Luis Magana

A Fox News viszont azt állította, hogy „ez nem öl meg senkit, ettől nem köhög senki, ez nem egészségügyi esemény” – amin sokan gúnyolódtak.

Mások dühösen Kanadát hibáztatták, míg ismét mások a klímaváltozást okolták a tüzekért. (Bár, egy 2021-es svéd tanulmány úgy találta, hogy a jelenlegi körülmények között nem növeli szignifikáns módon a klímaváltozás az erődtüzek esélyét, viszont 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés után már duplájára nő a rizikófaktor).

New York, 2023. június 8.
A kanadai erdőtüzek füstjének felhője burkolja be a Szabadság-szobrot New Yorkban 2023. június 7-én.
MTI/EPA/Justin Lane
New York, 2023. június 8. A kanadai erdőtüzek füstjének felhője burkolja be a Szabadság-szobrot New Yorkban 2023. június 7-én. MTI/EPA/Justin Lane

Közben New Yorkban a világ legszmogosabb városait – Dhakát és Delhit – idéző füst után csütörtökön napközben valamivel tisztább volt a levegő, de estére ismét súlyosbodott a köd.

Emiatt péntekre egymillió diáknak mondták azt, hogy térjen át az online órákra. Emellett több légi járatot töröltek vagy késleltettek. Szakemberek szerint vasárnapra várható a széljárás változása, ami eloszlatja majd a drámai szmogot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×