eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Erdőtüzek füstje száll fel az ország délkeleti partvidékén lévő Új-Skócia tartománybeli Halifaxban 2023.  május 28-án. A környéken pusztító erdőtüzek  miatt hétnapos vészhelyzetet rendeltek el. Kanada néhány hete már nemzetközi segítséget kért a nyugati tartományokban pusztító tüzek megfékezéséhez.
Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Kelly Clark

Az űrből is látszott, ahogy Európa egét beteríti a kanadai erdőtüzek füstje – kép

Norvégia, Svédország és Dánia felett is láthatóan gomolygott az Észak-Amerikából érkező füst.

A több száz kanadai erdőtűz füstje, ami már az Egyesült Államok egy részét is beborította – több mint 75 millió embert veszélyeztetve –, június elején megérkezett Európába is. Akkor a norvégiai Éghajlat- és Környezetkutató Intézet (NILU) tudósai nagyon érzékeny műszerekkel tudták kimutatni a füst növekedését, majd előrejelzési modellezéssel igazolták annak eredetét – emlékeztet a Hvg.hu.

Mint azt hozzáteszik, azóta az Európai Unió Copernicus légkörfigyelő szolgálata is közzétette az adatait, amiből az derült ki, hogy még korábban, már május 23-án elérte a kanadai erdőtüzek füstje a kontinensünk északi részét. Két nappal később, május 25-én pedig a Copernicus Sentinel-3 műholdak egyikének sikerült is megörökítenie a Norvégia, Svédország és Dánia feletti füstfelhőt. Erről az alábbi képet osztották meg:

Forrás: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
Forrás: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

A magyar hírportál megjegyzi: nem szokatlan, hogy az erdőtüzek füstje nagy távolságokat tesz meg. 2020-ban a kaliforniai erdőtüzek füstjét észlelték az egyik, mélyen az északi sarkkörön belül található norvég szigetcsoporton.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×