eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Erdőtüzek füstje száll fel az ország délkeleti partvidékén lévő Új-Skócia tartománybeli Halifaxban 2023.  május 28-án. A környéken pusztító erdőtüzek  miatt hétnapos vészhelyzetet rendeltek el. Kanada néhány hete már nemzetközi segítséget kért a nyugati tartományokban pusztító tüzek megfékezéséhez.
Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Kelly Clark

Az űrből is látszott, ahogy Európa egét beteríti a kanadai erdőtüzek füstje – kép

Norvégia, Svédország és Dánia felett is láthatóan gomolygott az Észak-Amerikából érkező füst.

A több száz kanadai erdőtűz füstje, ami már az Egyesült Államok egy részét is beborította – több mint 75 millió embert veszélyeztetve –, június elején megérkezett Európába is. Akkor a norvégiai Éghajlat- és Környezetkutató Intézet (NILU) tudósai nagyon érzékeny műszerekkel tudták kimutatni a füst növekedését, majd előrejelzési modellezéssel igazolták annak eredetét – emlékeztet a Hvg.hu.

Mint azt hozzáteszik, azóta az Európai Unió Copernicus légkörfigyelő szolgálata is közzétette az adatait, amiből az derült ki, hogy még korábban, már május 23-án elérte a kanadai erdőtüzek füstje a kontinensünk északi részét. Két nappal később, május 25-én pedig a Copernicus Sentinel-3 műholdak egyikének sikerült is megörökítenie a Norvégia, Svédország és Dánia feletti füstfelhőt. Erről az alábbi képet osztották meg:

Forrás: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
Forrás: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

A magyar hírportál megjegyzi: nem szokatlan, hogy az erdőtüzek füstje nagy távolságokat tesz meg. 2020-ban a kaliforniai erdőtüzek füstjét észlelték az egyik, mélyen az északi sarkkörön belül található norvég szigetcsoporton.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×