eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
A V4-ek elnöki szintű pozsonyi találkozójára érkező Novák Katalin köztársasági elnököt (b) fogadja Zuzana Caputova szlovák elnök (j) a Prímás Palotában 2022. október 11-én.MTI/Bruzák Noémi
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan az EU problémás országává válhat - mondja Zuzana Čaputová

A legfrissebb vonatkozó felmérés szerint Szlovákia NATO-tagságát mindössze 51 százaléknyi állampolgár támogatja, a válaszadók majdnem fele pedig ellenzi Ukrajna segítését. A köztársasági elnök szerint ezzel Szlovákia a magyar politikai állásponthoz közelít.

A Globsec által készített friss felmérés eredményéből kiderült, a szlovák közvélemény jelentős része oroszpárti. A közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság 34 százaléka szerint a Nyugat, 17 százaléka szerint maga Ukrajna, és mindössze 40 százaléka szerint Oroszország a felelős az Ukrajnában dúló háborúért.

A válaszadók 50 százaléka hisz abban, hogy Szlovákia számára az Amerikai Egyesült Államok jelent biztonsági kockázatot. Ráadásul 66 százaléknyian egyetértenek azzal a felvetéssel, hogy az USA nyereségvágyból rángatja bele Szlovákiát az orosz-ukrán háborúba.

Egyebek mellett ennek a tanulmánynak az eredményeiről is kérdezte a Politico Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnököt, aki úgy fogalmazott:

Szlovákia így Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió problémás országává válhat.

Az államfő elmondta, tart a dezinformációk és álhírek szlovákiai terjedésétől, mert csorbát szenvedhet miatta az Ukrajnának nyújtott szlovákiai támogatás mechanizmusa. Szlovákia az eddigiekben az ukrajnai erők szilárd támogatójaként lépett fel, hiszen például MIG-29-es vadászgépeit is az ukrán légierő rendelkezésére bocsátotta.

A választási preferenciák viszont most a Robert Fico vezette Smer győzelmét prognosztizálják, amely Ukrajna katonai támogatásának azonnali megszüntetését szorgalmazza. "Ha a szeptemberi választásokat követően ők alakíthatnak kormányt, a szlovák külpolitikai álláspont az Orbán Viktor képviselte értékrendhez közelíthet" – idézte Zuzana Čaputová szavait a Politico.

A szlovák államfő bonyolultnak nevezte a szlovákiai közéletet, amely szerinte szélsőségesen megosztott. Mindenekelőtt az orosz dezinformációs kampány miatt, amely – mint mondta – egy olyan fiatal demokráciával, mint a szlovák, könnyebben boldogul. Az államfő meggyőződése, hogy az álhírek terjesztésébe néhány szlovák politikus is bekapcsolódik. "Némely politikai vezetők a parlamenti képviselőkkel együtt az efféle tevékenységet közvetlenül a parlamentben és a sajtóban folytatják" – hangsúlyozta Zuzana Čaputová.

Az elnökasszony szerint

az orosz narratíva a társadalmi befolyásoltság tekintetében azért is sikeres, mert a népességet a szláv gyökerű tájékozatlan történelemszemlélet uralja.

A szlovák államfő kedden a pozsonyi várban látja vendégül a Bukaresti kilencek elnökeit köztük Novák Katalint is – hogy a NATO-csúcs előtt összehangolják álláspontjukat. Magyarország köztársasági elnökén kívül a szlovák fővárosba érkezik Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Románia elnöke és Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát is várják a találkozóra. A pozsonyi várban számos biztonsági kérdésről tárgyalnak az államfők, Szlovákia biztonságával kapcsolatos kérdésekről is szó lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×