eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla
A V4-ek elnöki szintű pozsonyi találkozójára érkező Novák Katalin köztársasági elnököt (b) fogadja Zuzana Caputova szlovák elnök (j) a Prímás Palotában 2022. október 11-én.MTI/Bruzák Noémi
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan az EU problémás országává válhat - mondja Zuzana Čaputová

A legfrissebb vonatkozó felmérés szerint Szlovákia NATO-tagságát mindössze 51 százaléknyi állampolgár támogatja, a válaszadók majdnem fele pedig ellenzi Ukrajna segítését. A köztársasági elnök szerint ezzel Szlovákia a magyar politikai állásponthoz közelít.

A Globsec által készített friss felmérés eredményéből kiderült, a szlovák közvélemény jelentős része oroszpárti. A közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság 34 százaléka szerint a Nyugat, 17 százaléka szerint maga Ukrajna, és mindössze 40 százaléka szerint Oroszország a felelős az Ukrajnában dúló háborúért.

A válaszadók 50 százaléka hisz abban, hogy Szlovákia számára az Amerikai Egyesült Államok jelent biztonsági kockázatot. Ráadásul 66 százaléknyian egyetértenek azzal a felvetéssel, hogy az USA nyereségvágyból rángatja bele Szlovákiát az orosz-ukrán háborúba.

Egyebek mellett ennek a tanulmánynak az eredményeiről is kérdezte a Politico Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnököt, aki úgy fogalmazott:

Szlovákia így Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió problémás országává válhat.

Az államfő elmondta, tart a dezinformációk és álhírek szlovákiai terjedésétől, mert csorbát szenvedhet miatta az Ukrajnának nyújtott szlovákiai támogatás mechanizmusa. Szlovákia az eddigiekben az ukrajnai erők szilárd támogatójaként lépett fel, hiszen például MIG-29-es vadászgépeit is az ukrán légierő rendelkezésére bocsátotta.

A választási preferenciák viszont most a Robert Fico vezette Smer győzelmét prognosztizálják, amely Ukrajna katonai támogatásának azonnali megszüntetését szorgalmazza. "Ha a szeptemberi választásokat követően ők alakíthatnak kormányt, a szlovák külpolitikai álláspont az Orbán Viktor képviselte értékrendhez közelíthet" – idézte Zuzana Čaputová szavait a Politico.

A szlovák államfő bonyolultnak nevezte a szlovákiai közéletet, amely szerinte szélsőségesen megosztott. Mindenekelőtt az orosz dezinformációs kampány miatt, amely – mint mondta – egy olyan fiatal demokráciával, mint a szlovák, könnyebben boldogul. Az államfő meggyőződése, hogy az álhírek terjesztésébe néhány szlovák politikus is bekapcsolódik. "Némely politikai vezetők a parlamenti képviselőkkel együtt az efféle tevékenységet közvetlenül a parlamentben és a sajtóban folytatják" – hangsúlyozta Zuzana Čaputová.

Az elnökasszony szerint

az orosz narratíva a társadalmi befolyásoltság tekintetében azért is sikeres, mert a népességet a szláv gyökerű tájékozatlan történelemszemlélet uralja.

A szlovák államfő kedden a pozsonyi várban látja vendégül a Bukaresti kilencek elnökeit köztük Novák Katalint is – hogy a NATO-csúcs előtt összehangolják álláspontjukat. Magyarország köztársasági elnökén kívül a szlovák fővárosba érkezik Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Románia elnöke és Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát is várják a találkozóra. A pozsonyi várban számos biztonsági kérdésről tárgyalnak az államfők, Szlovákia biztonságával kapcsolatos kérdésekről is szó lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×