eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma
GRAF IGNATIEVO, BULGARIA - FEBRUARY 17: Bulgarian Air Force MiG-29 performs during the joint tasks on enhanced airspace protection Air Policing by the Bulgarian and Spanish Air Forces on February 17, 2022 in Graf Ignatievo, Bulgaria. at  o Spain will support fellow NATO member Bulgaria with 130 military personnel and four Eurofighter jets amid heightened tensions with Russia. (Photo by Hristo Rusev/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Hristo Rusev/Getty Images

Nehézkesen születik meg a döntés a szlovák MiG-ekről

Nem sikerült megnyitni hétfőn a szlovák parlament rendkívüli ülését, mely központi témáit az előre hozott választás és a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő átadása képezték volna.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elutasította azokat a híreket, melyek szerint a szlovákiai MiG-eket már odaadták volna Ukrajnának. A tárcavezető elmondta, Szlovákia készen áll átadni őket, de csakis akkor, ha pótolva lesz a hiányuk.

A rendkívüli parlamenti ülést az ellenzéki Smer kezdeményezte. A párt június 24-ig előrehozott választást szeretne a szeptember végi helyett. Robert Fico pártja emellett

olyan parlamenti határozatot akar elfogadtatni, amely megtiltaná a MiG-29-esek átadását Ukrajnának.

Azzal érvel, hogy mivel a kormánynak korlátozottak a jogkörei, nem tudja ellátni alapvető feladatait és irányítani az országot, és nem hozhat döntéseket súlyos belpolitikai és külpolitikai kérdésekben.

Ezekről a témákról a Smer már két rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte február közepén, a választásról szóló ülés megnyitásakor azonban szintén határozatképtelen volt a parlament, a vadászgépekről szóló ülés programját pedig nem szavazták meg a képviselők. Robert Fico a parlamenti történéseket kész kabarénak nevezte, mivel több képviselő volt a parlamentben, mint ahányan bejelentkeztek a szavazáskor. „Az előrehozott parlamenti választás politikai eszköz a válságok megoldására, az ország pedig mély válságban van” – szögezte le Fico, hozzátéve, hogy a koalíció az előrehozott választást a válság további mélyítésére használja fel.

A másik ellenzéki vezér, Peter Pellegrini, a Hlas párt elnöke úgy véli, mivel nem sikerült megnyitni a rendkívüli ülést, a választással kapcsolatos határidők miatt a márciusi ülésen már nem lesz mód a dátum módosítására. A MiG-29-esekkel kapcsolatos programpont Pellegrini szerint a rendes márciusi ülésszak végére tolódik. Feltételezi, hogy addig Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmegy a parlamentbe, és tájékoztatja a képviselőket, szerinte erre mindenképp szükség lenne. A vadászgépek átadásának támogatásával kapcsolatban emlékeztetett pártja feltételeire, hogy ez nem befolyásolhatja Szlovákia védelmi képességeit, és az átadást az alkotmánnyal összhangban, Szlovákia szövetségeseivel egyeztetve kell végrehajtani.

A MiG-29-esek átadásának ügyében illetékes védelmi miniszter,

Jaroslav Naď elutasította azokat a híreket, melyek szerint a szlovákiai MiG-eket már odaadták volna Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a legutóbbi brüsszeli EU-csúcson hivatalosan felkérte Szlovákiát, hogy szállítson MiG-29-es vadászgépeket az orosz agresszió ellen védekező országba. A tárcavezető elmondta, Szlovákia készen áll átadni a saját repülőit, de csakis akkor, ha pótolva lesz a hiányuk. Ugyanakkor megismételte, hogy a vadászgépek Szlovákia számára használhatatlanok, ráadásul rendszeres karbantartásuk is költséges. Az ellenzék szerint azonban a kormány az ilyen jellegű döntésekkel a háború felé irányítja az országot, ráadásul nincs joga arra, hogy ilyen fontos kérdésben döntsön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×