eur:
394.63
usd:
370.99
bux:
66441.19
2024. április 16. kedd Csongor
MIG-29 Fighter plane cockpit closeup
Nyitókép: ermingut/Getty Images

Döntött a szlovák kormány az Ukrajnának szánt vadászgépekről

Eduard Heger kormányfő tudatta, hogy az ajándékozás összhangban van az alkotmánnyal, Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is jóváhagyta azt.

A szlovák kormány pénteken jóváhagyta a nemzetközi szerződést, mely a szlovák MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő ajándékozásáról szól. Heger szerint a MiG-eket arra fogják használni, hogy megvédjék Ukrajna légterét, hogy életeket mentsenek velük, nem támadó hadműveletekre - tudósított a Napunk nevű szlovák portál.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezek a vadászgépek és a szintén Ukrajnának ajándékozandó KUB légvédelmi rendszer már nem hasznosak Szlovákia számára, valamint

elutasította Robert Fico állításait, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia belépne a háborúba.

A vadászgépek átadását összehangolták Lengyelországgal, amelynek kormánya négy MIG-29-es átadásáról döntött. Azok az eszközök a napokban megérkeznek Ukrajnába, míg a szlovák gépek elküldése még hetekbe telik.

Jaroslav Naď védelmi miniszter megerősítette, hogy Szlovákia kárpótlásért folyamodik a vadászgépekért az Európai Békekerethez.

A tárcavezető a napokban azt is bejelentette, hogy Szlovákia lőszergyártása már megduplázódott, és most további száz százalékkal akarják növelni a termelést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×