eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
MIG-29 Fighter plane cockpit closeup
Nyitókép: ermingut/Getty Images

Döntött a szlovák kormány az Ukrajnának szánt vadászgépekről

Eduard Heger kormányfő tudatta, hogy az ajándékozás összhangban van az alkotmánnyal, Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is jóváhagyta azt.

A szlovák kormány pénteken jóváhagyta a nemzetközi szerződést, mely a szlovák MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő ajándékozásáról szól. Heger szerint a MiG-eket arra fogják használni, hogy megvédjék Ukrajna légterét, hogy életeket mentsenek velük, nem támadó hadműveletekre - tudósított a Napunk nevű szlovák portál.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezek a vadászgépek és a szintén Ukrajnának ajándékozandó KUB légvédelmi rendszer már nem hasznosak Szlovákia számára, valamint

elutasította Robert Fico állításait, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia belépne a háborúba.

A vadászgépek átadását összehangolták Lengyelországgal, amelynek kormánya négy MIG-29-es átadásáról döntött. Azok az eszközök a napokban megérkeznek Ukrajnába, míg a szlovák gépek elküldése még hetekbe telik.

Jaroslav Naď védelmi miniszter megerősítette, hogy Szlovákia kárpótlásért folyamodik a vadászgépekért az Európai Békekerethez.

A tárcavezető a napokban azt is bejelentette, hogy Szlovákia lőszergyártása már megduplázódott, és most további száz százalékkal akarják növelni a termelést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×