INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

ii. erzsébet

iii. károly

temetés

london

II. Erzsébet brit királynő koporsóját szállító halottaskocsi a northolti légi támaszpontról a londoni királyi rezidenciára, a Buckingham-palotába érkezik 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban volt felravatalozva egy napon át, miután a skóciai Balmoral kastélyában elhunyt szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében.

Újra Londonban a királynő

A skóciai Edinburghban 33 ezer ember rótta le kegyeltét és ők akár 12 órán át várakoztak, hogy elhaladhassanak a királynő koporsója mellett. A királynőt szeptember 19-én, hétfőn helyezik örök nyugalomra a Westminsteri apátságban.

Londonba érkezett II. Erzsébet angol királynő koporsója és a gyászoló közemberek szerdától haladhatnak el mellette az ősi Westminster Hallban.

Megállt a forgalom az autópályán és az emberek az autóból kiszállva fényképezték, amikor elhaladt mellettük a királynő koporsóját szállító kocsi.

Egy repülőgép hozta Skóciából arra a kis észak-londoni reptérre, amelyet a királyi család használ.

A hatalmas ablakok mögött jól látható volt a kivilágított és királyi lobogóval letakart koporsó. A kocsisor a zuhogó esőben lassan ért be Londonba. A Buckinhgam-palota előtt, ahol kedd este utoljára pihenhetett meg Erzsébet, a posztoló rendőrök főhajtással, az összegyűlt tömegben pedig sokan könnyezve fogadták.

Bent a palota kapui mögött először gyűltek össze a királynő gyerekei és unokái és a család összesen 22 tagja hogy megemlékezzenek róla.

Szerda délután – magyar idő szerint fél négy előtt – pedig a volt uralkodó továbbindul a normann hódítás idejéből származó Westminster Hallba, míg a családtagok gyalog lépkednek majd a halottaskocsi mögött. Ahogy az már korábban kiderült, a királyi családdal összevitatkozó és feleségével Amerikába költöző

Harry herceg nem vehet fel katonai egyenruhát, mert már „nem aktívan dolgozó” tagja a királyi családnak.

Erzsébetet egy rövid mise után felravatalozzák és a gyászoló nép este hattól négy napon át róhatja le kegyeletét. A hatóságok nagy tömegre – akár 400 ezer emberre számítanak, de figyelmeztették az embereket:

lehet, hogy 8 kilométeres lesz a sor és akár 30 órát is várhatnak majd.

Nem nagyon tudnak majd leülni, mert a sor lassan, de haladni fog.

Közben III. Károly, az új király már bele is vágott abba az egyik feladatba, amit kijelölt magának: megpróbálni egyben tartani az Egyesült Királyságot. Skóciában a szeparatisták fenyegetik az Uniót, Észak-Írország pedig továbbra is megosztott a két felekezet között és a brexit csak kiélezte a helyzetet.

Az északír fővárosban azonban meleg fogadtatásra talált, annak ellenére, hogy a tartományt az Ír Köztársasághoz csatolni akaró katolikus republikánusok hagyományosan nem szívelik a brit királyi családot. Alex Maskey, a Sinn Féin párt tagja és korábbi politikai fogoly, Károlyt és feleségét fogadva kiemelte a királynőnek a békeépítésben játszott szerepét és azt, hogy mindkét közösséget tisztelettel kezelte. (Jegyezzük meg: mindez úgy történt, hogy a katolikus IRA 1979-ben felrobbantotta a királynő férje, Fülöp herceg másodunokatestvérét, Lord Mountbattent).

Az IRA politikai szárnyának tarott Sinn Féin pedig azt a békülékeny hangú üzenetet küldte Károlynak, hogy „Nyugodjon békében a királynő!”.

Az országrészben azonban nincs minden rendben: a brexit egyezmény északír záradéka kiélezte a feszültséget a két közösség között, amelyek pártjai még mindig nem oldották fel a patthelyzetet és ezért nem tud működni az északír parlament.

Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Gareth Fuller
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018