eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Harry sussexi herceg, Károly brit trónörökös másodszülött fia tiszteleg felesége, Meghan sussexi hercegnő társaságában a gyarmati és a világháborúkban elesett brit katonák emlékére 91. alkalommal megrendezett ünnepségen a londoni Westminster-apátságnál 2019. november 7-én. Nagy-Britanniában a pipacs a háborús halottak előtti tisztelgés jelképe, amelynek műanyagból vagy kerámiából készült, stilizált változatát a britek novemberben, a hősi halottak emlékhavában a ruhájukra tűzve hordják. A novemberi megemlékezésekre a háborúkban elesetteket jelképező, vörös pipaccsal díszített apró fakeresztekből 70 ezer készül minden évben.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Harry herceg nem veheti fel a temetésen katonai egyenruháját

A kegyvesztett András herceg viszont igen. Nem egyszerű a helyzet.

Kialakult, hogy II. Erzsébet hétfői temetésén ki viselhet (katonai) egyenruhát és ki nem. Az Index cikke szerint Harry herceg például nem, a botrányokba keveredett, a királyi címeitől megfosztott, kegyvesztett András herceg viszont igen.

Harry herceg helyzete azért speciális, mert lemondott királyi kötelezettségeiről, így bizonyos jogok sem illetik meg őt, még a királynő temetésén sem.

Harry herceg, a brit fegyveres erők tisztjeként, kétszer is szolgált Afganisztánban, mégis civil ruhában lesz a hivatalos eseményeken. Ugyanis csak a királyi család aktívan tevékenykedő tagjai ölthetnek egyenruhát az öt ünnepi rendezvény közé sorolt alkalmakkor.

Az egyenruha kérdése egyébként Fülöp herceg temetésén is felmerült, még 2021 áprilisában. Akkor azonban II. Erzsébet úgy határozott, hogy a családból senki se viseljen uniformist. A királynő ezzel ugyan szakított a hagyományokkal, de a legjobb megoldásnak bizonyult.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×