eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
II. Erzsébet brit királynőnek az uralkodócsalád Skóciában használatos zászlajával letakart koporsóján a skót királyi korona az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban felállított ravatalon 2022. szeptember 12-én. A királynő a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Jane Barlow

Nyolc kilométeres sorban várakozhatnak a királynő ravatala elé járulók

Rövidített sorral készülnek a mozgásukban korlátozott emberek segítésére, a várakozók mellékhelyiséget is tudnak használni, telepítenek frissítőpontokat és természetesen elsősegélynyújtó helyeket.

Több százezer embert várnak a Westminster Hallba, hogy a szerda délutántól nyilvános ravatalozás több mint négy napja alatt búcsút vegyenek királynőjüktől: a szervezők részéleteket tettek közzé azzal kapcsolatban, hogyan készülnek az eseményre.

A részt venni szándékozókat figyelmeztetik arra, hogy nagyon hosszan kell majd sorban állniuk, valószínűleg az éjszakát is az utcán kell tölteniük, ha le akarják róni kegyeletüket. Ezt főként azok figyelmébe ajánlják, akik gyerekkel vágtak volna neki a várakozásnak - írja a The Guardian.

Le is zárhatják a sort

A sorban állók részére

sorszámmal ellátott, színkódolt karkötőket osztanak,

ez biztosítja, hogy ha valaki élelemért vagy vécére megy, azt követően ugyanoda állhasson vissza, ahonnan kiállt.

Az eseményt szervező Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium folyamatosan frissülő jelentést tesz közzé arról, hol tart a sor és milyen hosszan nyúlik el. Ha úgy látják, hogy már túl hosszúvá vált ahhoz, hogy a végére beállók is bejuthassanak a királynő ravatalához, le fogják azt zárni. Liz Truss miniszterelnök elmondta: az a céljuk, hogy minél több ember róhassa le kegyeletét.

Csípős hideg éjjel

A királynő koporsója helyi idő szerint szerda délután 5 órától tekinthető meg, egészen hétfőn reggel fél 7-ig. A sor akadálymentesen megközelíthető, de azoknak, akik nem tudnak ilyen hosszan egy lassan mozgó sorban várakozni, a helyszín közelében kialakítanak egy beléptetési pontot, ahonnan időzítve engedik be az embereket a fő sorba.

A gyászolókat arra kérik, hogy illendően öltözve és egy kis táskával érkezzenek, az épületben pedig csendben mozogjanak.

A rendezők és a rendőrök mellett ezer önkéntes is dolgozik majd a sor mellett, soraikban cserkészekkel és az Üdvhadsereg tagjaival.

Az időjárás-előrejelzés szerint száraz idő várható, de az éjszakai hőmérséklet 7 fok alá eshet.

Szerdán Vilmos és Harry is gyalog kíséri a koporsót

A szerdai menet a Buckingham-palotából a Westminster Hallba helyi idő szerint 2 óra 22 perckor indul és várhatóan három órakor érkezik meg. Canterbury érseke ekkor rövid szertartást tart. A menetben a királynő gyermekei, valamint Vilmos és Harry herceg is gyalogosan kíséri a koporsót, Kamilla, a királyi hitves, Katalin hercegné és Meghan hercegné pedig autóval csatlakoznak ahhoz. A hercegi testvérpárnak ez lesz a második közös megjelenése nagyapjuk, Fülöp herceg tavaly áprilisi temetése óta. Azóta csak a királynő halálát követően mutatkoztak együtt egyszer, a részvétnyilvánító üzeneteket tekintették meg közösen Windsorban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×