eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk
A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Hadgyakorlattal mélyítik a kínai–orosz viszonyt

Kínai katonai egységeket küldenek Oroszországba, hogy részt vegyenek a házigazda által vezetett közös hadgyakorlaton. A Vosztok (Kelet) 2022 nevű gyakorlaton India, Fehéroroszország, Mongólia, Tádzsikisztán és más országok erői is részt vesznek.

Kína részvétele az orosz rendezésű Vosztok gyakorlaton „nincs összefüggésben a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzettel” – áll a kínai védelmi minisztérium közleményében. Mindez eufemisztikus utalás a Kreml ukrajnai háborújára, amit Peking a korlátlan stratégiai együttműködés jegyében nem hajlandó elítélni. Hszi csin-Ping kínai elnök még azt is kerüli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszéljen.

Moszkva júliusban jelentette be, hogy augusztus 30. és szeptember 5. között rendezi meg a Vosztokot, miközben hatalmas pénzekbe kerül az ukrajnai háború. Akkor még nem nevezte meg a több résztvevőt – jegyezte meg a Reuters.

A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy

a gyakorlatokon való részvétel az Oroszországgal kötött, folyamatban lévő kétoldalú éves együttműködési megállapodás része.

„A cél a gyakorlati és baráti együttműködés elmélyítése a résztvevő országok hadseregeivel, a stratégiai együttműködés szintjének növelése a résztvevő felek között, valamint a különböző biztonsági fenyegetésekre való reagálási képesség erősítése” – áll a közleményben.

Hszi Csin-ping kínai elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin alatt Peking és Moszkva egyre közelebb került egymáshoz.

Egy évvel ezelőtt Oroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott Kína északi-középső részén több mint 10 ezer katona részvételével. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter akkor dicsérte a Ningcsiában tartott Sibu (Együttműködés) 2021 gyakorlatot és javasolta, hogy azt tovább lehetne fejleszteni.

Októberben Oroszország és Kína közös haditengerészeti gyakorlatot tartott a Japán-tengeren. Napokkal később orosz és kínai hadihajók első ízben, közösen járőröztek a Csendes-óceán nyugati részén.

A következő hónapban a dél-koreai hadsereg közölte, hogy vadászgépeket küldött, miután két kínai és hét orosz harci repülőgép behatolt a légvédelmi azonosító zónába egy Peking által rutinszerűnek nevezett gyakorlat során.

Röviddel Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója előtt Peking és Moszkva „határok nélküli” partnerséget jelentett be, bár amerikai tisztviselők szerint

nincs jele, hogy Kína megkerülte volna az Oroszországgal szembeni, az Egyesült Államok által vezetett szankciókat,

vagy katonai felszereléssel látta volna el.

A Vosztokot Oroszország keleti katonai körzetében tartják; ide tartozik Szibéria egy része, míg a körzet főhadiszállása a távolkeleti Habarovszkban van, a kínai határ közelében.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×