INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

szlovákia

ukrajna

menekült

VOJANY, SLOVAKIA - APRIL 22: Ali Drozd, a 5 year old Ukrainian refugee (right) and his grandmother Natalia Drozd, both of them originally from Kramatorsk, Donetsk area, Ukraine are seen inside their temporary room in the refugee camp run by Samaritan International non-governmental organisation at the Vojany powerplant in Vojany, Slovakia on April 22, 2022. (Photo by Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images)

Akár 570 ezer forintot is fizetnek a menekültek elszállásolásáért Szlovákiában

A hozzájárulás összegét azért emelik, hogy a szállásadók fenntartsák a kapacitást, valamint hogy bővítsék a szálláshelyek számát a magán- és a civil szektorban is. Egy frissen közölt kassai jelentés szerint az ukrajnai háború kitörése óta több mint 100 ezer menekült haladt át a kelet-szlovákiai nagyvároson.

A szlovák kormány jóváhagyta a menekültek szállásköltség-támogatásáról szóló javaslatot. A rendelet értelmében a hozzájárulás június elejétől szeptember végéig jár. A 15 évesnél idősebb menekültek elszállásolása után nyolc euró jár éjszakánként, a 15 évnél fiatalabbak után négy. A rövid távú elhelyezésre használt, nem lakáscélú helyiségekben a 15 év feletti menekültek elhelyezéséért éjszakánként 12, a 15 év alatti menekültek után hat euró jár.

A rendelet a szobák száma alapján meghatározza továbbá a lakóingatlanban elszállásoltak után fizethető támogatás maximális összegét. Egy szoba után ez a maximális összeg 570 euró, két szoba után legfeljebb 860 euró, három szobáért az állam legfeljebb 1140, négy vagy több szoba után pedig 1430 eurót fizet. Az új rendelet lehetővé teszi, hogy az állam figyelembe vegye a szállásadóknak az elszállásolással kapcsolatos kiadásait is.

A kassai önkormányzat épp a napokban jelezte, hogy a városnak problémát jelent a menekültek hosszú távú foglalkoztatása és lakhatásuk megoldása. Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 100 ezer menekült haladt át Kassán. Becslések szerint jelenleg

5500-6000 menekült tartózkodik a városban.

Több mint 40 ezer ember vette igénybe a Vörös csillag uszodában működő segélyközpont szolgáltatásait, és közel 10 ezer elszállásolt személyt regisztráltak a központban.

A kassai önkormányzat szerint egyes ukránok bizonytalanok az elhelyezkedést illetően, mert abban reménykednek, hogy hamarosan hazatérhetnek. Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására, ez jelenleg valószínűleg nem reális – fogalmaz a jelentés. A dokumentum összeállítói felhívják a figyelmet, hogy június 30-án megszűnik az a lehetőség, hogy a menekülteket a kassai kollégiumokban helyezzék el.

A szlovák kormány közben folytatja a katonai segítségnyújtást keleti szomszédjának: Szlovákia négy Mi-17-es és egy Mi-2-es helikoptert, valamint lőszert ajándékozott Ukrajnának. A helikoptereket biztonságos körülmények között átadták, és már az ukrán hadsereg használja azokat – tájékoztatott a közösségi hálón Jaroslav Naď védelmi miniszter.

Ezt a segítséget, ugyanúgy, mint a korábbi szállítmányokat, kifizeti az Európai Unió, az Ukrajnával való szolidaritás jegyében.

„A helikoptereket már nem használta a szlovák hadsereg, mivel modernebb, UH-60M Black Hawk helikoptereket vásárolt helyettük”

– közölte a tárcavezető, aki azt is elmondta, hogy csütörtökön kiterjedt kibertámadás érte a védelmi minisztériumot. A katonai hírszerzés kibervédelmi központja felkészültségének köszönhetően azonban a támadók nem jutottak adatokhoz. Jaroslav Naď szerint ez az incidens is megerősíti, hogy a kiberbiztonságot mindenütt tovább kell erősíteni.

A szlovák védelmi miniszter szerdán részt vett a NATO 21 tagállamának brüsszeli tanácskozásán, ahol az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtást koordinálták. „Valamennyi résztvevő tagállam, melyek száma egyébként növekszik, egyetértett abban, hogy továbbra is segíteni kell Ukrajnát” – szögezte le Szlovákia védelmi minisztere.

Nyitókép: Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images

Kapcsolódó hang

Emelkedik az ukrán menekültek elszállásolása után fizetendő állami támogatás KB
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018