eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Nincs egység a szlovák kormányban a járványkezelés ügyében

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter a 60 év felettieket oltásra buzdító 500 eurós ajándékutalványt megtoldotta további 100 euróval, amit a jövő évi magasabb energiaköltségekre fordíthatnak. Kormánytársa, Richard Sulík gazdasági miniszter csak annyit mondott az elképzelésre, hogy nincsenek rá szavai. Szlovákiában a járvány tavaly márciusi kezdete óta nem regisztráltak még ennyi új fertőzöttet egyetlen nap alatt, mint csütörtökön. A helyzet súlyossága miatt az elkövetkező hétvégéken a rendőrség a határokon célzott ellenőrzéseket is végez.

500 helyett már 600 euróval akarja motiválni a 60 év felettieket Szlovákia pénzügyminisztere. Igor Matovič a szállodákban, éttermekben és egyéb szolgáltatásokat nyújtó helyeken felhasználható 500 eurós ajándékutalványon túl újabb 100 eurót adna a nyugdíjasoknak a megnövekedett energiaárak fedezésére. Ráadásul a 100 eurót az oltatlan 60 év felettiek is megkaphatnák.

„Mindez megközelítőleg további 110 millió euróba kerülne, de nagy segítséget nyújtana a nyugdíjasok számára az energiaárak fedezésére, és tovább motiválnánk őket,

hogy vegyék fel az oltást”

– érvelt Igor Matovič. A pénzügyminiszter elképzelését nemcsak az ellenzék, hanem saját kormánytársai is nehezen tudják megemészteni.

Richard Sulík gazdasági miniszter, aki folyamatosan nagy csatákat vív Matovičcsal, így reagált a pénzügyminiszter javaslatára:

„Nincsenek szavaim”.

A kormánykoalíción belüli káoszt Zuzana Čaputová köztársasági elnök sem nézi jó szemmel. Arra kérte Eduard Heger miniszterelnököt, vállalja a felelősséget, és foglalkozzon azokkal a problémákkal, amelyek a járványhelyzet rossz kezelése miatt előálltak, valamint dolgozzon a reformok elfogadása körüli zűrzavar megoldásán.

„Mindannyian látjuk, hogy a kormány szinte egyetlen intézkedést sem képes elfogadni anélkül, hogy abból ne kerekedjen kormánykoalíciós válság, és ne fenyegessen a kormány szétesése. A kormány nem képes időben és olyan formában elfogadni az óvintézkedéseket, ahogy azt a szakértők javasolják. A koalíciós partnerek egymást gáncsolják el, aminek az egész ország látja kárát. Illúzió abban hinni, hogy az emberek elfogadják az intézkedéseket, amikor azokat maguk a kormány tagjai kérdőjelezik meg” – jelentette ki Zuzana Čaputová.

Az államfő arra is rámutatott, hogy

Szlovákia már második hete világelső a fertőzések lakosságarányos számában.

PCR-tesztekkel csütörtökön 15 278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ez az eddigi legmagasabb napi fertőzöttszám a járvány kezdete óta. A kormány szombaton újra értékeli a múlt csütörtökön bevezetett lockdown körüli helyzetet. A kabinetnek tíz nap után kell újraértékelnie a most érvényben lévő intézkedéseket. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter hangsúlyozta, időre van szükség, hogy értékelhető legyen a lockdown hatása. Hasonló a helyzet az omikron variánssal is, Lengvarský szerint hetek kellenek, hogy többet tudjanak meg róla.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közben a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az adventi hétvégéken az eddigi véletlenszerű ellenőrzések mellet célzott ellenőrzéseket is végeznek majd a határátkelőkön. A beoltatlan személyekre kötelező karantén vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×