eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A videofelvételről készült képen Kamala Harris szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje videokonferencia keretében mond beszédet a demokraták négynapos elnökjelöltállító konvenciójának harmadik napján 2020. augusztus 19-én. Az eseménynek a Wisconsin állambeli Milwaukee egyik konferenciaközpontja adott otthont.
Nyitókép: MTI/EPA/DNCC

Nemet mond a Mexikó felől érkező migránsokra az amerikai alelnök

„Ne gyertek!” – ezt üzente az amerikai alelnök azoknak a potenciális migránsoknak, aki arról álmodnak, hogy bejussanak az Egyesült Államokba. Kamala Harris guatemalai látogatásán beszélt a migrációról.

Egy sor lépést jelentett be az Amerikán belüli migráció kiváltó okainak kezelésére az Egyesült Államok alelnöke megszólalva abban a témában, aminek megoldásával Joe Biden elnök megbízta.

Kamala Harris első külföldi látogatása a közép-amerikai Guatemalába vezetett, abba régióba, ahonnan emberek ezrei indulnak meg, hogy Mexikón áthaladva megpróbáljanak bejutni az Egyesült Államokba és ahonnan az utóbbi időben egyre több, kísérők nélküli gyereket is Amerikába küldenek.

Az amerikai alelnök vendéglátójával, Alejandro Giammattei guatemalai elnökkel együtt állt ki a média elé, hogy beszéljen azokról a programokról, amelyek célja az embercsempészet felszámolása és a korrupció elleni küzdelem. Ezek részeként az amerikai pénzügy-, külügy- és igazságügyminisztérium guatemalai rendfenntartókat képez ki a korrupcióellenes fellépésre.

Aztán jött a hazai nyomor és a bűnözés elől menekülő migránsoknak címzett üzenet:

„Ne gyertek, ne gyertek! Az Egyesült Államok továbbra is betartatja saját törvényeit és biztosítja határait”

– mondta Harris az illegális belépést tervezőknek és figyelmeztetett: vissza fogják fordítani őket a határról.

A menekültekkel és migránsokkal szembeni fellépést korábban a hatalomból távozott Donald Trump eszköztárába sorolták, és a Biden kormányzat sok bírálatot kapott balról, amiért nem oldotta fel a határokon tapasztalható szigort. A Republikánusok részéről pedig azért, mert szerintük nem foglalkozik a probléma megoldásával.

Harris nem mutatott fel látványos eredményt guatemalai útján, bár vendéglátója közölte, hogy új központot állítanak fel a hazaküldött migránsok adatainak feldolgozására.

Harris közben úgy fogalmazott: vendéglátójával együtt „mélyen hisznek abban, hogy a legtöbb ember nem akarja elhagyni az otthonát, nem akarja elhagyni azt a helyet, ahol a nagymamája él”. Ezért vissza kell adni a reményt az országnak, hogy az emberek ne is akarjanak távozni – tette hozzá.

Harris számára a látogatás legfontosabb eleme az volt, hogy értésre adja: az Egyesült Államok számára a korrupció elleni fellépés a prioritás a térségben.

A Biden-kormányzat reméli, hogy a korrupció elleni fellépéssel javítani lehet a közép-amerikai államok gazdasági helyzetét és a polgárok jólétét, ami csökkentheti a migrációs nyomást. Az NBC szerint viszont kérdés, miben lesz más a korrupció-ellenes guatemalai Biden misszió, George Bush és Barack Obama elnökök korábbi hasonló programjaitól.

Érdekes módon Harris alelnök nem látogatott el sem Hondurasba, sem El Salvadorba – két olyan közép-amerikai államba, ahol a helyi elnökök – szemben Guatemalával - masszív korrupciós botrányokba keveredtek – viszont közölte: Guatemala 500 ezer koronavírus vakcinát és 26 millió dollárt kap az Egyesült Államoktól a pandémia elleni harcra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×