INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

cseh

szlovák

orosz

Eduard Heger volt szlovák pénzügyminiszter (b), miután Zuzana Caputova szlovák államfő megbízta az új kabinet megalakításával Pozsonyban 2021. március 30-án. A miniszterelnöki székből közel egy év kormányzás után távozó Igor Matovic március 28-án jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a kormányfői posztról, illetve kormánytisztséget cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

Szlovákia egyre jobban bevonódik a cseh–orosz viszályba

Újabb cikkünk a témában:

Szlovákia a csehországi eseményekre reagálva kiutasít három orosz diplomatát. Hét napon belül kell elhagyniuk az ország területét. A szlovákiai orosz nagykövetség Pozsony döntését olyan lépésnek tekinti, amely ellentétes a két ország történelmét végigkísérő jó viszonnyal. Andrej Babiš cseh kormányfő ugyanakkor megköszönte Szlovákiának a szolidáris hozzáállást. Prága egyúttal bejelentette, hogy további orosz diplomatákat utasít ki Csehországból.

Pozsony a Prágával való szolidaritás jegyében azt követően utasít ki három orosz diplomatát Szlovákia területéről, hogy a Cseh Köztársaság a prágai orosz nagykövetség 18 olyan munkatársát küldte haza a hétvégén, akiket a titkosszolgálat tisztjeiként azonosítottak. A kiutasítás a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett robbanásokkal van összefüggésben, amelyekhez valószínűleg orosz ügynököknek is közük volt.

„A Szlovák Köztársaságnak továbbra is érdeke a kapcsolatok megerősítése Oroszországgal.

E kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet.

Ugyanakkor arra számítunk, hogy ehhez hozzájárulnak az orosz diplomáciai misszió képviselői is, akik tiszteletben fogják tartani a vonatkozó nemzetközi egyezményeken alapuló magatartási elveket” – közölte Eduard Heger szlovák miniszterelnök. A kormányfő kifejezte szolidaritását Csehországgal, teljes körű támogatásáról biztosítva az országot.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök úgy fogalmazott, a csehekkel mindig támogatták egymást a szlovákok, jóban-rosszban.

„Az orosz diplomaták kiutasításával egyrészt a támogatásunkról biztosítottuk a legközelebbi szomszédunkat, partnerünket és szövetségesünket, másrészt pedig szigorúan elhatárolódtunk a külföldi titkosszolgálatok országaink területén végzett olyan tevékenységétől, amely a biztonsági érdekeinket veszélyezteti” – állapította meg az államfő.

A pozsonyi orosz nagykövetség elutasítja az alkalmazottaival szemben felhozott vádakat. A nagykövetség a közösségi hálón tette közzé az állásfoglalását. Azt írták:

„Teljességgel alaptalan bármilyen illegális tevékenységgel – különösen a Szlovák Köztársaság ellen folytatott tevékenységgel – vádolni az Oroszországi Föderáció szlovákiai nagykövetségének alkalmazottait.”

A közlemény szerint az orosz fél fenntartja a jogot, hogy arányosan reagáljon a szlovák kormányszervek lépésére.

A cseh kormányfő megköszönte Szlovákiának a szolidáris hozzáállást. Andrej Babiš a közösségi hálón arról is beszámolt, hogy tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt a cseh-orosz kapcsolatot érintő súlyos helyzetről, egyben támogatást kért tőle bilaterális szinten, illetve az Európai Unió és a NATO keretében is.

Angela Merkel elmondta, Németország szilárdan támogatja keleti szomszédját.

Csehország közben további orosz diplomatákat utasít ki, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre.

„A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához” – közölte Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter. A hétvégi kölcsönös kiutasítások után Prágának 5 diplomatája és 19 alkalmazottja van Moszkvában, míg Prágában 27 orosz diplomata és 67 alkalmazott dolgozik. Kulhánek szerint a cseh döntés azonnal érvényes, és az orosz félnek május végéig kellene hazarendelnie a Prágában dolgozó diplomatái zömét. A tárcavezető hozzátette, a cseh döntés nem az oroszok ellen irányul, hanem reagálás az orosz titkosszolgálatok csehországi tevékenységére.

Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Kapcsolódó hang

Szlovákia egyre jobban bevonódik a cseh–orosz viszályba
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018