eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A NATO és az EU kiállt Csehország mellett Oroszország ellenében

Mindkét szervezet szolidaritását fejezte ki Csehországgal az Oroszországgal kialakult diplomácia feszültség miatt és aggodalmának adott hangot a cseh területén elkövetett orosz destabilizáló tevékenysége miatt.

A NATO és az EU annak kapcsán foglalt állást, hogy Prága a múlt héten 18 orosz diplomatát utasított ki arra hivatkozva: megalapozott az a gyanú, hogy az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokban. A robbanásokért a cseh hatóságok a helyi sajtó szerint az orosz titkosszolgálatokat tették felelőssé, és körözést adtak ki az orosz katonai felderítés két tisztje, Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga ellen. Őket Nagy-Britanniában mérgezési kísérlettel gyanúsították meg, amelyet 2018-ban Salisburyben Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és a lánya ellen követettek el. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat utasított ki Oroszországból.

A NATO csütörtöki közleményében közölte: Csehország megerősítette, hogy illetékes hatóságai két orosz hírszerzőt azonosítottak a robbanások felelőseként. Ugyanazt a két orosz hírszerző tisztet, akiket az Egyesült Királyság hatóságai az angliai Salisburyben végrehajtott mérgezéssel kapcsolatban továbbra is köröznek.

A szövetségesek részvétüket fejezik ki, a vrbeticei lőszeraktárban 2014-ben történt robbanások során elhunytak hozzátartozóinak - írták.

A katonai szövetség továbbá mély aggodalmának ad hangot Oroszország destabilizáló tevékenysége miatt, amelyeket Moszkva az euroatlanti térségben, beleértve a szövetséges országok területén folytat.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott közleményében határozottan elítélte a Csehország területén folytatott orosz tevékenységeket, és kijelentette: EU rendkívül komolyan veszi a cseh hatóságok vizsgálatokon alapuló következtetéseit, amelyek szerint az orosz katonai hírszerzés tisztjei felelősek a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokért.

"Az Európai Unió aggasztónak tartja Csehország jogainak és önállóságának bármifajta durva megsértését, valamint bármely más uniós tagállam ellen irányuló hasonló cselekedetet" - fogalmazott.

Oroszországnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amelyek veszélyeztetik az európai biztonságot és stabilitást, és amelyek ellentétesek az ország nemzetközi kötelezettségeivel - szögezte le. Az Európai Unió kész támogatni Csehországnak a felelőségre vonás érdekében kifejtett erőfeszítéseit, és elítéli Oroszoroszág aránytalan reakcióját és a fenyegetéseket Prágával szemben - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×