INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

szlovákia

koronavírus

tesztelés

igor matovic

Révkomáromi iskolaigazgató: káosz a szlovákiai járványkommunikáció

Révkomáromi iskolaigazgató: káosz a szlovákiai járványkommunikáció

A december 5–6-i hétvégén nem lesz országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában, ahogyan azt Igor Matovič kormányfő szerette volna. A központi válságstáb a közösségi teszteléshez való visszatérésre tett javaslatot, ami főleg az iskolásokat érintené.

Az iskolákban olyan PCR-teszteket használhatnának, amelyek esetében a mintát toroköblítéssel vennék le.

A közösségi teszteléshez való visszatérést egyhangúlag támogatta az egész válságstáb, így a teszteléseket az iskolákban fogják végezni. Igor Matovič bízik abban, hogy a gyerekek december 7-től újból járhatnak iskolába. „A közösségi tesztelésnek ez a rendszere, ahol az iskola, mint közösség gondoskodik a mintavételi hely létrehozásáról, egy fenntartható rendszer, amely segít túlélni az előttünk álló nehéz telet úgy, hogy a gyerekektől nem vonjuk meg a tanulás lehetőségét, és közben ne veszélyeztessük ezeknek a gyerekeknek a családjait” – mondta a központi válságstáb ülése után a kormányfő. Minderre azonban csak azután kerülhet sor, ha az iskolafenntartók megegyeznek az oktatási minisztériummal.

Andruskó Imre, a révkomáromi Selye János Gimnázium igazgatója az egyik legnagyobb problémát a kormány kaotikus kommunikációjában látja. Azt mondja, nagy a felháborodás a kollégák, szülők és diákok körében, mert

előfordul, hogy amit reggel bejelentenek, az délre megváltozik, estére pedig egy újabb terv születik.

„Ilyen szempontból nagyon nehéz tervezni. Van hétszázezer iskolás, nagyjából másfél millió szülő, több mint százezer alkalmazott. Ez majdnem két és fél millió ember. Nem tudom elképzelni, hogy lehetne hetente ennyi embert letesztelni az iskolákban, amikor nincs rá megfelelő kapacitás. Az sem világos, milyen formában történne a tesztelés. A klasszikus orrból vett mintavétellel, vagy a legújabbak szerint toroköblítéssel. Kaotikus a helyzet, nagyon szkeptikus vagyok” – mondta az iskolaigazgató.

Bővülhetne a mobil tesztelőállomások köre is. Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint ily módon rövid idő alatt több mint egymillió embert tudnának letesztelni. „Amennyiben sikerülne egy hét alatt letesztelni egymillió embert, akkor havi szinten három-, négymillió emberről lenne szó” – mondta a miniszter.

Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az önkormányzatok és különféle cégek is felajánlanák a segítségüket. Az egészségügy miniszter ezért nyílt pályázatot hirdet, amelybe bekapcsolódhat minden egészségügyi szolgáltató. Marek Krajčí szerint nem versenypályázatról van szó, hanem minden olyan szubjektum, amely teljesíteni tudja a feltételeket, bekapcsolódhat és mobil tesztelőállomást nyithat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Mégsem hoz országos tesztelést a Mikulás a szlovákoknak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018