eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Krasznahorka, 2012. március 10.Lángokban áll a krasznahorkai vár 2012. március 10-én, miután tűz ütött ki a műemlékben. A feltehetőleg tarlóégetés előidézte tűzben teljesen leégett a vár tetőszerkezete. Krasznahorka vára Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, benne múzeum működik. (MTI/EPA)
Nyitókép: Lángokban áll a krasznahorkai vár 2012. március 10-én, miután tűz ütött ki a műemlékben. A tűzben teljesen leégett a vár tetőszerkezete. (MTI/EPA)

A krasznahorkai vár felújításába is beleszólhat a járvány

A szlovák kormánykoalíció milliárdos takarékossági csomagja több jelentős befektetést érint.

Krasznahorka várának felújítása szenvedheti meg a koronavírus miatti takarékosságot

A szlovák kormánykoalíció által készített milliárdos takarékossági csomag több jelentős befektetést érint. A koronavírus-járvány miatt rosszul járhat a 2012-ben leégett krasznahorkai vár, amelynek a rekonstrukciója évek óta húzódik. A szlovák kulturális miniszter viszont hallani sem akar a vár rekonstrukciójának az elhalasztásáról. Az ellenzék eközben azt mondja, hogy az állam előnyös feltételekkel kapott egymilliárd eurós kölcsönt, és a Brüsszelből érkező pénz is segíthet.

A gazdaság 10 százalékos visszaesése, másfél milliárd eurós adókiesés, megroppant idegenforgalom

– ez csak néhány a koronavírus járvány okozta következmények közül. A szlovák kormány emiatt egy nagy takarékossági csomagot készít elő. Egymilliárd eurót akar megtakarítani az állami kiadásokon, s átértékelni a különféle szerződéseket, de a kiadáscsökkentés több befektetést is érintene.

A pandémia miatt például rosszul járhat a 2012-ben leégett krasznahorkai vár, amelynek a rekonstrukciója évek óta húzódik. „Vita folyik éppen a témáról, hogy mi lesz a krasznahorkai várral, hogy jövőre foglalkozunk-e vele, mert idén már biztos nem, ugyanis ki kellene írni a közbeszerzést, ami eltart, vagy elhalasztjuk az egészet, és meghatározzuk a prioritásokat. Éppen erről folyik a vita” – mondta Eduard Heger pénzügyminiszter.

Az előző kormány közel 35 millió eurót hagyott jóvá a vár rekonstrukciójára. Eddig főleg a biztosításból és a közadakozásból befolyt pénzeket használták fel. A volt pénzügyminiszter szerint válság idején minden ilyen projektet előbb az Értéket a pénzért ügyosztálynak kellene megvizsgálnia, hogy megengedhet-e magának ilyesmit az állam. Emellett azonban megjegyezte, hogy nemrég vett fel előnyösen egymilliárd eurós kölcsönt az állam. Ladislav Kamenický szerint a mostani tárcavezetőnek kellő mozgástere van, és uniós forrásokat is felhasználhat.

A kulturális miniszter viszont azon sajnálkozik, hogy az előző kormányok jobb gazdasági körülmények közepette nem tettek félre elegendő pénzt, különösen, ha olyan műemlékről van szó, mint Krasznahorka, ahol versenyt futnak az idővel.

„Szeretnék mindent úgy intézni, hogy a vár ismét nyíljon meg, lehetőleg még ebben a négyéves ciklusban. De nem ígérhetem meg”

– fogalmazott Natália Milanová.

„Amennyiben a rekonstrukció befejezését elhalasztanák, az rossz irányban tett lépés lenne már a válságnak az idegenforgalmat sújtó következményeit tekintve is” – állítja a volt kulturális miniszter. Ľubica Laššáková szerint Krasznahorka az idegenforgalom ikonikus jelképe, és rossz lenne ezen az úton haladni.

Krasznahorka várában nyolc évvel ezelőtt pusztított tűzvész. A tüzet a vár tövében cigarettára rágyújtó kamasz fiúk okozták. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították azt. A nemzeti kulturális műemlékben található, 14. századbeli gyűjteményt azonban sikerült megmenteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×