eur:
393.67
usd:
369.43
bux:
65712.39
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A modern toronydaru a XIII. századi alapokon álló vár történelmi falai közt messziről jelzi az arra járóknak, hogy a 2012-ben tűzvész által jelentősen megrongált várépület felújítása még nem fejeződött be. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Még négy év, és teljesen megújul Krasznahorka vára

35 millió eurót különít el a szlovák kormány a 2012-ben tűzvész martalékává vált krasznahorkai vár felújítására, amely ezt követően a 20. század eleji állapotát nyeri vissza. A felújítás célja ugyanis nem csupán a tűzvész előtti állapot visszaállítása, fel akarják számolni az elmúlt évtizedek nem megfelelő beavatkozásainak negatív következményeit is.

A szlovák kormány jóváhagyta azt a 35 millió eurós összeget, amelyből teljesen megújítják a hét évvel ezelőtt leégett várat. A felújítási munkálatokat három szakaszra osztották. Először a vár alatti parkolókat, valamint a hozzá tartozó infrastruktúrát építik ki, és kialakítanak egy információs központot is. Tervben van az északi megközelítési útvonal felújítása is, amely a 20. század közepéig volt használatban. A legközelebbi buszmegállótól ezen az útvonalon keresztül lesz a legkönnyebben megközelíthető a vár. Ennek a terv szerint 2021 végére kellene elkészülnie.

Ezután következne az alsó és középső vár – vagyis a kaszárnya és a múzeumok, amelyeknek 2022 végére kell elkészülniük. Végül a felső vár felújítása következne az északkeleti bástyákkal és a folyosókkal. Ez legkésőbb 2023 végére fejeződne be. A várat szakaszosan nyitják majd meg a látogatók előtt.

A szlovák kulturális tárca közölte, hogy a felújítás célja nem csupán a 2012-es tűzvész előtti állapot visszaállítása, hanem az azt megelőző évtizedekben történt szakszerűtlen építészeti megoldások kijavítása is.

A rekonstrukció után a vár úgy fog kinézni, mint a 20. század elején.

Krasznahorka várában 2012. március 10-én pusztított tűzvész. A tüzet a vár tövében cigarettára rágyújtó kamasz fiúk okozták. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították azt. A nemzeti kulturális műemlékben található, 14. századbeli gyűjteményt azonban sikerült megmenteni. Jelenleg a várban restaurálási munkálatok folynak.

A vár felújítását a tervezők közt kialakult feszültség is lassította. A felújítás elkezdésére 2012 októberéig kellett várni, és januárra készült el a vár ideiglenes tetőszerkezete. Ez márciusban egy szélviharban megrongálódott, de ekkor a Nemzeti Múzeum azt ígérte, 2014-ben megnyílhat a vár egy része. 2014-ben azonban a kulturális minisztérium akkori szóvivője úgy nyilatkozott, nem számolnak azzal, hogy 2016 előtt megnyitnák a várat, 2015-ben pedig 2018-ra tolódott a megnyitás. Addig 5,2 millió eurót fizetett ki a biztosító, ehhez társult a közadakozásból összegyűlt 97 ezer euró. Ebből próbálták fedezni a felújítási költségeket, tehát az államkasszát eddig nem terhelték a renoválási munkák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×