eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Rozsnyó, 2012. március 10.Sűrű füst száll a magasba a krasznahorkai várból, Rozsnyó közelében. A várban mindeddig ismeretlen okból keletkezett tűz a szlovákiai parlamenti választások napjának délutánján. A 13. századi krasznahorkai vár a körülbelül 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete. (MTI/TASR/Frantisek Ivan)
Nyitókép: MTI/TASR/Frantisek Ivan

Nincs már bürokratikus akadálya Krasznahorka teljes felújításának

Elhárultak az utolsó akadályok is a Rozsnyói járásban található Krasznahorka várának újjáépítése elől – tájékoztatott a szlovák kormány. A 2012-ben teljesen leégett krasznahorkai várban zajló felújítás a legátfogóbb és a legnagyobb a vár történetében. A teljes felújításra körülbelül 35 millió eurót fordítanak az állami költségvetésből.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő jelezte, a vár felújításának késedelméről nem a minisztériumi tisztviselők tehetnek, hanem éppen azok, akiknek a legtöbb gondot kellene fordítaniuk arra, hogy a vár újjáépüljön és vonzza a turistákat. Pellegrini szerint

mindenki valaki más mögé bújik, és másra akarja hárítani a felelősséget.

Richard Raši beruházásokért felelős kormányfő-helyettes azonban nem akart konkrét felelősöket megnevezni. A késedelmeket szerinte az elhúzódó közbeszerzés okozta, amelyet többször is megtámadtak. A másik fő ok Krasznahorkaváralja településrendezési tervének a megváltoztatása volt. Raši elmondta, a kulturális minisztériumtól azt az információt kapta, hogy elhárultak az utolsó akadályok is. „Krasznahorkaváralja polgármestere szavát adta, hogy minden rendben lesz, miután elfogadták a településrendezési terv módosítását” – fűzte hozzá a miniszterelnök helyettese, aki bízik benne, hogy sikerült felszámolni minden bürokratikus akadályt.

A krasznahorkai várban zajló felújítás a legátfogóbb és a legnagyobb a vár történetében.

Nemcsak a 2012-es tűzvész okozta károk helyreállításáról van ugyanis szó, hanem a korábbi, nem megfelelő beavatkozások következményeinek elhárításáról is

– tette közzé a Szlovák Nemzeti Múzeum, melynek igazgatása alá tartozik a vár.

A munka részét képezi például a várfalak körül található törmelék eltávolítása is. A 70-es években végzett helyreállítás során odakerült összesen 750 köbméternyi törmelék eltávolítására azért van szükség, mert megtartja a nedvességet és az beszivárog a várfalakba is. Emellett kicserélik a várfalak nem oda illő korábbi cementes fugázását, helyreállítják és kiszárítják a várfalakat, a párkányzatokat és a mellvédeket, kiszárítják a várkápolna falait és kitisztítják a felső várat. Kibővítik a vár alatti parkolót, új toaletteket és a turizmus kiszolgálására szolgáló helyiségeket építenek.

Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója elmondta, a tűzvész után elvégzett felújítási és kutatási munkálatok alatt

olyan új információkra derült fény, melyekről korábban nem tudtak.

„Ez a 2013-tól elvégzett kutatásoknak köszönhető. Nagyon sokat tudtunk meg arról, hogy mikor voltak felépítve az egyes épületek, hogy zajlott a várban az élet. Sok ismerettel gazdagodtunk az utolsó felújításokról, melyeket még az Andrássyak végeztek a 20. század elején, és sok új információt kaptunk a műtárgyakról is, melyeket azelőtt nem tudtunk beazonosítani” – árulta el az igazgató.

Ha nem történik semmilyen váratlan esemény, a Szlovák Nemzeti Múzeum szerint az alsó és a középső várat 2021-ben vagy 2022-ben nyithatják meg a látogatók előtt, egy évvel ezután pedig a felső várat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×