eur:
393.31
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Jemeni kisgyerek orvosi vizsgálatra érkezik anyjával egy egészségügyi központban, Szanaában 2020. április 19-én. Jemenben a 2014-ben kezdődött polgárháború miatt több mint 10 millió gyermek éhezik, közülük legalább kétmillióan súlyosan alultápláltak.
Nyitókép: Jajha Arhab

Ahol nem fékez a koronavírus: a közel-keleti háborúkban

Bár az egész világot „pillanatállj-ba” tette a koronavírus-pandémia, úgy tűnik van olyan hely, ahol ugyanúgy folytatódnak a dolgok, mint korábban. A Közel-Keletről van szó, ahol nem álltak le a helyi háborúk.

Szíriában, Líbiában és Jemenben is felütötte a fejét az új típusú koronavírus-fertőzés, ennek ellenére nem álltak le a harcok.

Jogvédő csoportok szerint pedig a tömeges fertőzés pusztító hatással járna, mivel szinte romba dőltek az érintett országok egészségügyi ellátórendszerei.

Az ENSZ „globális tűzszünetet” sürgetett, hogy az országok a pandémia elleni harcra összpontosíthassanak. Úgy tűnik azonban, hogy a szembenálló felek nem hallgatnak rájuk – jegyzi meg az al-Dzsazíra.

Líbia: eszkalációban érdekeltek a felek

Líbiában a kis területet ellenőrző, de a külföld és Törökország által elismert kormány, valamint az Egyesült Arab Emírségek által elismert, Halifa Haftar tábornok által vezetett ellenkormány csatázik egymással.

A világjárvány előtt a törökök és az Emírségek is arra készültek, hogy megerősítik helyi szövetségeseiket az újabb, nemzetközivé váló konfliktusban.

"Míg a nyugatiak a vírus miatt elfordultak a térségtől, a törökök továbbra is katonai győzelemhez akarják segíteni szövetségesüket.

Haftar tábornok erőinek válasza erre az, hogy civil célpontokat támadnak"

– mondta az al-Dzsazíra által megkérdezett szakértő. Egyik fél sem érdekelt a deeszkalációban – tette hozzá. Ez azért is van így, mert Líbiában egyelőre nem terjedt el a járvány, és nem bénítja meg a harcosokat.

Jemen: a szaúdiak kezdenek a saját bajukra koncentrálni

Jemenben sem csitulnak a harcok, annak ellenére, hogy a szaúdi vezetésű koalíció – amely a helyi kormányt támogatja a húti lázadókkal szemben – a múlt héten egyoldalú tűzszünetet hirdetett.

A frontvonalakon olyan masszív csapatmozgásokat lehet látni, amire talán évek óta nem volt példa, miközben a hútik pozíciókat nyertek – mondják szakértők.

A konfliktusban eddig vezető szerepet játszó szaúdiak ugyanakkor saját koronavírus-járványukkal és a zuhanó olajárral vannak elfoglalva, így egyre hátrébb kerül a prioritási listán a jemeni kormány támogatása.

Előfordulhat, hogy alkut kötnek az Iránhoz húzó jemeni lázadókkal.

Ők pedig azzal is erősíthetik befolyásukat, hogy a koronavírus-járvány ellen határozottan fellépő, kormányként viselkedő erőként állítják be magukat.

Szíria: zsarolóeszköz lehet a fertőzött menekült

Nyugati szakértők szerint a szíriai kormány és orosz szövetségese közben arra használhatja fel a járvány terjedését az ellenzéki Idlib tartományban, hogy további nyomást gyakoroljon Törökországra és Európára.

Az Idlib visszafoglalását célzó offenzíva újraindítása azzal járhatna, hogy többezer fertőzött menekült indul meg a török határ felé.

Egyelőre úgy tűnik, az oroszok kivárnak.

Közben a szíriai kormány csak néhány tucatnyi fertőzéses esetet ismer el. Biztonságpolitikai szakértők hangsúlyozzák: Európa és a nyugati országok érdeke az, hogy továbbra is hallgassanak a fegyverek, mert különben a szíriai menekültek behozhatják Európába a koronavírus fertőzés második vagy harmadik hullámát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×