eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kerékpáros egy falfestmény előtt az utcai művészek által kedvelt, máskor turistákkal teli kelet-londoni Brick Lane-en 2020. április 19-én, koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Jöhet a brit "jelzőlámpaterv" a karantén feloldására?

A brit média szerint a kormány egy titkos „jelzőlámpa-tervet” dolgozott ki a karantén fokozatos feloldásáról. Egy vezető miniszter azonban tagadta a terv létét.

A miniszter tagad, de a brit újságok közül több is arról cikkezik, hogy a szigetországban is a fokozatos nyitásra készülnek, annak ellenére, hogy más országokkal szemben nagyon magas a Covid-19 betegség halálozási rátája.

A nyitásról szóló „jelzőlámpa-tervnek” nevezett elképzelést a Buzzfeed híroldalnak szivárogtatták ki.

A Boris Johnson miniszterelnök lábadozása idején megkérdezett Michael Gove kabinetminiszter úgy kente el a választ, hogy

„pontatlan azt mondani, hogy május 11-én nyithatnak az iskolák" és hogy „rossz lenne túl gyorsan haladni”.

Gove ugyanakkor ismert arról, hogy igazi politikusként tud "se nem tagadni, se nem elismerni".

Arra a kérdésre például, hogy a válság kezdetén Johnson valóban távol maradt-e 5 rendkívüli kormánytanácskozásról, azt válaszolta, hogy "ez abszurd".

Ami fékezheti a nyitást, az az, hogy a brit kórházi betegek 13%-a hal meg az új típusú koronavírus betegségben.

Vasárnap már meghaladta a 16 ezret a szám, és ha hozzáadjuk az idősotthonokban a járványban elhunytak számát - amit becslések szerint elérheti akár a hatezret is – akkor még aggasztóbb az adat. A kormány közölte: további 30 ezer helyet hoz létre halottasházakban, elővigyázatosságból.

Ami viszont sürgetővé teszi a nyitást, az az, hogy jelentések szerint a brit gazdaság naponta 2,5 milliárd fontot veszít a karantén miatt.

Fokozatos nyitás: kisboltok és iskolák, az idősebbeknek továbbra is karantén

A brit lapok szerint a „jelzőlámpa-terv” három fázisra bontaná a karantén feloldását.

  • A piros szakasz május 11-én kezdődhetne – ezt cáfolta most látszólag a vezető kormánytag. Ekkor nyitnának ki a nem létfontosságú üzlet kategóriába eső kis boltok, raktárak, fordrászatok és bölcsődék. A brit lakosokat még mindig arra kérnék, hogy ne utazzanak. A 70 évesnél idősebbek pedig akár egy évig a piros szakaszban ragadhatnak, ha nem dolgoznak ki vakcinát a Covid-19-re.
  • A részleges feloldás kiterjesztését jelentő sárga fázis egyes lapok szerint május 25-én, mások szerint júniusban indulhatna. Ebben a szakaszban újra megnyithatnák üzleti helyiségeiket a maximum 50 főt alkalmazó kisebb cégek. Feloldanák a társadalmi távolságtartásról szóló intézkedéseket, de maszkot kellene viselni mindenkinek a tömegközlekedésen. Az éttermekben nem ülhetnének egymáshoz közel az emberek. Ebben a periódusban jeleznék a brit dolgozók nagy részének, hogy visszatérhetnek munkahelyükre.
  • A július közepére vagy a nyár végére tervezett zöld fázisban tovább lazítanák a szigorításokat. Lehetne már sok meghívottal esküvőket és temetéseket tartani. Újra nyitnának a színházak és mozik, visszatérhetnének a sportesemények. Lehetne ismét konditerembe járni, de csak szigorú feltételek mellett. Szinte mindent le kéne törölni antibakteriális szerrel, amihez az ember hozzáérhet. Maradna a maszkviselet a tömegközlekedésben.

A Sunday Times című lap azzal árnyalta a hírt, hogy megjegyezte: a Johnson-kormány dönti el, hogy mikortól kezdni megvalósítani a tervet.

Mindeközben a frontvonalon súlyos a helyzet

A Brit Nővérek Szövetsége levélben kért állásfoglalást a személyes védőeszközök akut hiánya miatti helyzetben arra, hogy lehet-e mosni és többször felhasználni a köpenyeket és más eszközöket. Hírek jelentek meg arról, hogy ismeretlen okokból elakadt egy Törökországból érkező, 84 tonnás szállítmány.

Több feszültségre számítanak a lazítás után a rendőrök

A Brit Rendőrkapitányok Szövetségének vezetője, Paul Griffiths pedig arra figyelmeztet: „kiszámíthatatlanabb és feszültebb” lesz a társadalom a karantén feloldása után.

Ehhez a megugró munkanélküliség a mentális egészségügyi helyzet és az érzés járulhat hozzá, hogy a bezártság után az emberek „ki akarják ereszteni a gőzt” és a pubokba és éttermekbe özönlő látogatók miatt megnő az erőszakos incidensek száma.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×