eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

"Gyönyörű állat, de..." - könyörtelenül elszaporodtak a medvék Szlovéniában is

Kilőhetik a falvakat fenyegető medvéket. A ragadozók immár Szlovéniában is elszaporodtak. A gazdák azt mondják, hogy naponta beléjük botlanak. A kormány így engedélyezte közel kétszáz állat lelövését, ez viszont megosztotta a közvéleményt a részben alpesi államban.

A háború utáni években még a kihalás fenyegette a régióban a barnamedvéket, de a későbbi telepítési programok nyomán drámai módon megugrott a számuk.

Míg Romániában már 6000 vadon élő medvét tartanak számon, a jóval kisebb Szlovéniában több mint 1000 fősre emelkedett a populáció. Az állatok immár rendszeresen dézsmálják éjszaka a kaptárakat és néha megtámadják a jószágot.

„Most már minden nap látunk medvéket. Gyönyörű állat, de vajon mikor támad emberre?” – mesélt a helyzetről Simon Marolt szlovén gazda a Telegraph című lapnak.

A szlovén kormány júniusban közölte, hogy sok munkát ad a vadászoknak: 175 medve és 11 farkas kilövésére adott engedélyt. Az ügy heves vitát váltott ki:

vadvédelmi szakértők túlzónak és az uniós szabályozást sértőnek nevezték a terveket. Állatvédők 13 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kilövések elleni petíciójukhoz, ami jelentősnek mondható a kétmilliós lakosságú országban. Szerintük másképp is lehet kezelni a medvék jelenlétét,

például több helyre kellene felhúzni elektromos kerítést, és csak az igazán veszélyes egyedeket kellene kilőni.

„A problémás medvét lőjék le, ne az átlagmedvét!” – mondta Tomaz Ogrin, az Alpe Adria Green nevű civilszervezet szóvivője.

És hogy milyen szerinte az „átlagmedve”? Az olyan, amelyet fénygránátokkal és a lakosok által hordott riasztópisztollyal lehet távoltartani. Emellett javasolja az elektromos hálók telepítését, amelyeket nehezebb elkerülni, mint az elektromos kerítéseket.

A leghatékonyabb dolog azonban 100 juhász munkába állítása lenne,

akik jobban oda tudnának figyelni a jószágra és a kaptárakra.

„Fel lehetne venni fiatalokat, diákokat. Ez nem lenne drága, EU-pénzből lehetne finanszírozni, de a kormánynak leegyszerűsítő a hozzáállása: ha az idén 200 medve született, akkor 200-at kell kilőni”. Az aktivista még azt is felvetette: ha más országban valaki az úszómedencéjében lát egy medvét, azt viccesnek találja és kiposztolja a közösségi médiában. „Nálunk viszont hisztériázni kezdenek és le akarják lőni”.

A gazdák mindezt másképp látják, és azt mondják, hogy kivitelezhetetlen feladat lenne kerítésekkel felszabdalni a földjeiket. „Legalább 15 juhászkutya kellene. Ráadásul tettem már fel elektromos kerítést, de a farkasok átmásztak alatta. Hülye és lehetetlen ötlet” – mondta egyikük, majd a telefonján megmutatta azoknak a lovaknak és birkáknak a tetemeit, amelyeket az elmúlt három hónapban a vadállatok támadásai miatt elveszített.

Vadvédelmi szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy különbséget kell tenni a farkasok és medvék között. A medvék békések és csak akkor támadnak, ha fenyegetve érzik magukat, vagy a bocsaikat akarják védeni. Inkább bogyókat és lárvákat esznek, mint húst.

A falusiak és a kirándulók pedig odafigyelhetnének arra, hogy ne hagyjanak a szabadban a medvéket vonzó életmaradékot.

A gazdák viszont inkább arra emlékeznek, hogy nemrég egy idős nőre támadt egy bocsaival együtt haladó medve. Bár szlovén erdészeti szakemberek is arról beszéltek, hogy a legtöbb, medvével való találkozás békésen végződik, úgy látják, hogy a populáció megugrása esetén nincs más reális lehetőség, mint az állatok szabályozott kilövése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×