eur:
397.58
usd:
371.76
bux:
70467.39
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Facebook

Újabb brutális medvetámadások Erdélyben, 140 példányt lőnek ki

Ismét Erdélyben, Bálványoson vették videóra a nőstény ragadozót, ahogy bocsával együtt bemászik egy fogadó udvarára, és komótosan körbeszaglászik, élelem után kutat.

Az Infostart is megírta, hogy korábban ugyanitt szintén egy nőstényt és kölykét kapták lencsevégre, ahogyan a település utcáján sétált, majd bemászott egy családi ház kertjébe.

Közben a Székelyföld online a közösségi oldalán arról posztolt, hogy 140 medve kilövését hagyták jóvá a támadások miatt rendezett legutóbbi, bukaresti közmeghallgatáson, de sokak szerint ennek a számnak a triplájára lenne szükség ahhoz, hogy javuljon a helyzet.

A portál emlékeztet arra, hogy Hargita megyében az elmúlt pár napban két medvetámadás is történt: mindkét áldozat kórházban van. Június 29-én egy hatgyermekes családanyára, majd egy 15 éves fiúra támadt rá a medve.

A nő a Hagitamegye.ro portál beszámolója szerint éppen gombát gyűjtött az erdőben, amikor elkapta a medve, a támadáskor eszméletét vesztette, csak a mentőben tért magához. A medencecsontja tört el, hetekig nem tud dolgozni.

Az Infostart többször is beszámolt arról, hogy Erdélyben az utóbbi hónapokban több halálos kimenetelű támadás is történt. Május 7-én egy 69 éves férfit marcangolt szét egy medve, március 22-én pedig egy 35 éves Hargita megyei férfi volt az áldozat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint szabályozásra, megelőzésre és beavatkozásra egyaránt szükség van, illetve Hargita megye esetében sajátos szabályozást kell kidolgoznia a minisztériumnak, hiszen Romániában sehol nincs annyi áldozat, mint itt.

Évek óta komoly gondot okoznak

Közel egy éve, 2018. augusztus 8-án Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői látogatása alkalmával is egy sor javaslatot adott át Borboly Csaba medvekérdésben, a többi között a három székely megyei tanácselnök közös álláspontját a medve akciótervre vonatkozóan, amelyben kifogásolják, hogy nincsenek az egyes tevékenységek határidőhöz kötve. Azóta is késik az akcióterv gyakorlatba ültetése - olvasható a cikkben.

A cikk szerint a legutóbbi két nagyragadozós platformon – Bukarestben a miniszterek tanácsán és Brüsszelben a hasonló platformon - egybehangzó volt az álláspont: Romániának fel kell lépnie ebben az ügyben, az emberi életet meg kell védenie.

Címlapról ajánljuk
Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Megjelent a jogszabály, újabb 41 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint azonban még így is ugyanennyi adósságuk marad az intézményeknek, és havonta további 12-13 milliárd forinttal emelkedik. Az Orvostechnikai Szövetség érteni véli a Pénzügyminisztérium álláspontját. A Magyar Kórházszövetség a költségvetésbe írt garanciákat szeretne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Most érdemes aranyba fektetni?

Most érdemes aranyba fektetni?

Az elmúlt hetekben kockázatvállalóbbak lettek a befektetők, így az alapvetően biztonságos menedéknek számító nemesfémek nyomás alá kerültek. Az esést követően azonban már látszik a fordulat a nemesfémpiacon: a tőzsdei hangulat romlásával, valamint a gazdasági és politikai bizonytalanságok felerősödésével pedig újra az arany és az ezüst felé fordulhatnak a befektetők. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak most a grafikonok a két nemesfém esetében, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy érdemes lehet-e beszállni a mostani szinteken az aranyba és az ezüstbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 06:52
×
×
×
×