INFORÁDIÓ 
2019. február 23. szombat
Alfréd

brexit

népszavazás

szakszervezet

nagy-britannia

Pixabay

Sajátos brexit-népszavazást akar a legnagyobb brit szakszervezet

Újabb cikkünk a témában:

Második brexit-népszavazást akar a legnagyobb brit szakszervezet. A Unite irányvonala azért figyelemre méltó, mert nagy befolyással bír az ellenzéki Munkáspártra, amely parlamenti voksaival befolyásolhatja a brit kilépést.

Miközben a konzervatív brit kormánypártban egymást tépik a „kemény” és a „puha” brexit hívei, addig a legnagyobb brit szakszervezet is beszállt a meccsbe, amely befolyásolhatja, hogy milyen viszonya lesz Nagy-Britanniának Európával a tervezett kilépés után.

A több mint 1 millió 400 ezer tagot számláló Unite szakszervezet vezetése elfogadta, hogy kampányoljanak egy második brexit-népszavazásért. Mindezzel jelentős nyomást gyakorolhatnak az szakszervezetekhez kötődő, ellenzéki Munkáspártra.

Jeremy Corbyn pártvezér meglehetősen visszafogottan tört lándzsát két évvel ezelőtt Nagy-Britannia folytatódó EU-tagsága mellett. A nép csekély többséggel a kilépésre szavazott és mostanra Corbyn, más politikai vezetőkhöz hasonlóan elfogadja, hogy a szigetország távozzon az Unióból, bár úgy, hogy a lehető legtöbb szálat fenntartsa a kontinenssel.

A Unite szakszervezet sem szimplán a britek újraszavaztatását akarja, hanem hogy a Brüsszellel kialkudott „válási egyezményről” mondjanak véleményt egy referendumon a választók.

A tét az, hogy „puha” brexit lesz-e, ami sokak számára a minimális gazdasági kárt okozza, bent tartja Nagy-Britanniát a vámunióban és ezzel megoldja az észak-ír határ kérdését.

A másik változat a keményvonalasok által követelt kemény brexit, azaz a totális szakítás a többi uniós tagállammal – cserébe Nagy-Britannia megválaszthatja, hogy kivel kössön szabadkereskedelmi megállapodást a világon.

A Unite szakszervezet mostani kongresszusán a küldöttek világossá tették: a londoni kormány várható brexit-alkuja nem felel majd meg érdekeiknek. Ezért mozgósításba kezdenek, új választásokért és egy munkáspárti kormány hatalomra juttatásáért kampányolnak majd.

Figyelemre méltó, hogy a Unite nyilatkozatában az is szerepel: „Nyitottak vagyunk egy népszavazásra, amin bármilyen, a politikai helyzettel összefüggő alkuval kapcsolatban” mondhatnának véleményt a választók.

A brit szakszervezet főnöke, Len McCluskey szerint

„a brexit kezd katasztrófába átmenni”,

és bírálta, hogy a londoni kormány még mindig nem állt elő egyértelmű tervvel arról, hogyan tervezi a kilépést az Unióból.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Brexit népszavazás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018