eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Moszkva, 2018. május 7.Vlagyimir Putin újraválasztott orosz elnök keze az alkotmány egyik példányán a beiktatási ünnepségén a Nagy Kreml-palotában 2018. május 7-én. A negyedik államfői mandátumát kezdő Putyin a szavazatok 77 százalékának elnyerésével győzött a márciusi elnökválasztáson. (MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Asztafjev)
Nyitókép: Alekszandr Asztafjev

Putyin szabad társadalmat ígért a tüntetők megverése után

Negyedszerre is letette a hivatali esküt Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki beszédében nagyobb jólétet, az olaj- és gázipartól faló függőség csökkentését és több demokráciát ígért. Csakhogy az esemény előestéjén többszáz kormányellenes tüntetőt tartóztattak le Oroszországban.

A szokásos pompa övezte az újabb Putyin-korszak kezdetét, amikor az ismét megválasztott orosz elnök a Kremlben letette a hivatali esküt. Országszerte több tévéadó élőben közvetítette, ahogy a Moszkva központjában fekvő történelmi komplexumban található dolgozószobájából – 200 métert megtéve - áthajtatott a Nagy Kreml Palotába és ott áthaladt a pazarul feldíszített György- és Sándor-termen, hogy a szokásos helyszínen, az András-teremben mondjon beszédet.

Miközben nyugati bírálói nemcsak a demokrácia iránti elkötelezettségét kérdőjelezik meg, de azzal is vádolják, hogy aktívan próbálja aláásni az ő rendszerüket, Putyin arról beszélt, hogy

„áttörés kell az élet minden területén, de ezekre csak a szabad társadalom képes”.

Magabiztos módon azt is közölte, hogy „az ország biztonsága és védelme megbízható módon garantált”. Ezekre odafigyelnek a jövőben is, de a fő feladat az oroszok biztonsága és egészsége. „Célunk – Oroszország az emberekért” – tette hozzá.

Ezek után több mindent is ígért: növelik a vállalkozók és tudósok szabadságát, emelik az oktatás minőségét, támogatják az anyákat és a hagyományos családi értékeket.

Az elnöki beszédet 30 ünnepi ágyúlövés zárta. Nem sokkal később lemondott az orosz kormány, és hírügynökségek szerint néhány héten belül állhat fel az új kabinet. Ismét Dmitrij Medvegyev lehet a miniszterelnök, de helyetteseként bevonhatják az kormányba a liberálisként ismert Alekszej Kudrint, aki a jelcini évektől kezdve 11 éven át volt pénzügyminiszer.

Közben a Newsru híroldal megjegyezte, hogy

„egy nappal a tüntetések brutális szétkergetése után az elnök megdicsérte a kormányt, amiért nyitott az emberekkel való párbeszédre”.

Szombaton több mint 1500 embert tartóztattak le Oroszország-szerte, Alekszej Navalnij ellenzéki vezető „Ő nekünk nem cár” névre keresztelt tiltakozóakciójában. A tüntetések idején Navalnijt a szokásos módon szintén őrizetbe vették, majd elengedték.

Az általa megmozgatott embereket esetenként botokkal verték a rendőrök, bíróság elé citálták őket és pénzbírságot kaptak. Az őrizetbe vettek között iskoláskorú gyerekek is voltak.

Moszkvában a rendőrséghez a polgármesteri hivatal által támogatott félkatonai-hagyományőrző kozákok is csatlakoztak. A Newsru szerint a rendőrök és a Nemzeti Gárda nemcsak hogy hagyta, hogy ostorral verjék az embereket, de meg is védték őket a tüntetők haragjától.

A polgármesteri hivatal oldalán egy tudósítás is található arról, hogy a moszkvai önkormányzat egy Specnaz-bázison rendfenntartási feladatokra képezi ki a kozákokat. A nem kormánypárti orosz média szerint a terepruhás önkénteseket a nyári futball-világbajnokság idején is bevethetik.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×