eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vonzó Magyarország a szlovák cégek számára

A Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint a jelenlegi és korábbi szlovák kormányok gazdaságpolitikája miatt jelentősen romlott Szlovákia megítélése a vállalkozók körében. Emiatt csak tavaly közel 2400 cég hagyta el az országot. A többségük Magyarországon és Csehországban jegyeztette be magát.

A jobb vállalkozói környezet, az átlátható jogi környezet, alacsonyabb adók, kiszámítható jogorvoslat, alacsonyabb korrupció, kisebb bérköltségek – ezek lehettek a fő indokai annak a majdnem 2400 vállalatnak, melyek úgy döntöttek, hogy székhelyüket elköltöztetik Szlovákiából, és más országban jegyzik be társaságukat.

„Tavaly 2389 társaság hagyta el Szlovákiát, hogy egy másik országban jegyeztesse be magát. A legtöbben a szomszédos országokat választották. A legvonzóbbnak tavaly Magyarország számított, ahová 622 szlovákiai cég telepedett át. A sorban Csehország és Bulgária következik, 514 és 129 céggel, sokan választották azonban Lengyelországot és Romániát is” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

Magyarország és Csehország már évek óta a vállalatukat kiköltöztetők célországa.

Egyrészt a földrajzi közelségük miatt, Magyarország esetében pedig sokat számít a tavalyi adócsökkentés. Magyarországon jelenleg csupán 9 százalékos a társasági adó, míg Szlovákiában ennek mértéke 21 százalék. Csehország esetében pedig sokat nyom a latban, hogy nincsenek nyelvi akadályok. A Bisnode elemzője szerint Lengyelország és Románia vonzereje az alacsonyabb bérköltségekben rejlik.

Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter elismerte, hogy a vállalkozói környezet keményebb és határozottabb megerősítésére van szükség, amennyiben a nemzetközi értékelések során látható javulást akar elérni Szlovákia. A tárcavezető tájékoztatta a kormánytagokat, hogy nemzetközi összehasonlításban tavaly az ország enyhe visszaesést produkált a Doing Business által vezetett listán, melyen a 33. helyről a 39. helyre csúszott vissza. A Világgazdasági Fórum versenyképességi felmérésében viszont a 65. helyről feltornázta magát az 59. helyre. Peter Žiga hozzátette, hogy a gazdasági minisztérium jelenleg egy újabb, 25 intézkedést magába foglaló antibürokratikus csomag előkészítésén dolgozik, hogy megállítsa a szlovákiai vállalatok külföldre vándorlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×