eur:
392.22
usd:
367.13
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Mártírrá tették a terroristát

Mártírrá tették a terroristát

Komoly felháborodást keltett Franciaországban egy berlini művészeti kiállítás, dán alkotói ugyanis mártírként ábrázolják a párizsi Bataclan koncerteremben két éve tömeggyilkosságot elkövetett terroristák egyikét.

„Mártírok múzeuma” címet viseli az az installáció, amelyet néhány napja két dán művész, bizonyos Ida Grarup Nielsen és Henrick Grimback állított fel a berlini Mariannenplatz-on, nem messze a hírhedt berlini fal nyomvonalától. Az alkotásnak nevezett tárgyra készítőik olyan történelmi személyiségek képeit függesztették ki, akik megfogalmazásuk szerint életüket adták meggyőződésükért.

Az installáció például Szokratész ókori görög filozófust, Szent Apollináris püspököt és vértanút vagy Martin Luther Kinget idézi, ami idáig rendben is volna. Ami a franciáknál a biztosítékot kiverte az az, hogy a fenti illusztris társaság közé egy Ismael Omar Mustafai nevű személy fényképe is felkerült, márpedig ez utóbbi egyike azoknak a terroristáknak, akik 2015. november 13-án nyolcvankilenc személyt hidegvérrel meggyilkoltak a párizsi Bataclan nevű koncertteremben.

Hogy nem tévedésről van szó, azt az is bizonyítja, hogy az amúgy közpénzből finanszírozott kiállítás leírása szerint a fent említett terrorista „saját meggyőződéséért, a nyugati kultúra ellen folytatott harcban áldozta fel az életét”. És hogy a kép teljes legyen, az installáción a dzsihadista által vásárolt, a Bataclanban a végzetes napon tartott koncertre szóló belépőjegyet is kiállították.

A tárlatot szervező Norwind nevű egyesület egyik tagja az installációt azzal vette védelmébe, hogy azzal a „művészek” ki akarták terjeszteni a vértanúság jelentéskörét, és „mindenféle értékítélettől mentesen” kívánták a különböző „történelmi” személyiségeket bemutatni. Nyilván ez az értéksemleges megközelítés más, esetleg véreskezű diktátorok mártírokként való megjelenítését is előrevetítheti a jövőben.

Az eset kapcsán Franciaországban több politikus is nyilvánosan tiltakozott, ocsmányak és kegyeletsértőnek nevezve az alkotásnak nevezett installációt, a berlini francia nagykövet a vértanúság és a terrorizmus megengedhetetlen összemosását bírálta, a Bataclannál történt vérengzés áldozatait és családjait tömörítő egyesület pedig gyűlölködő és elviselhetetlen provokációnak nevezte a „művet”.

Az eset kapcsán ismét fölmerült az az errefelé sokak által hangoztatott tétel, miszerint az európai kultúra és civilizáció rombolásához nem kell külső, például iszlámista ellenség. A „munkát” az európaiak egy része végzi el, azok, akik a jelek szerint egyre jobban gyűlölik nemcsak saját magukat, hanem kultúrájukat, népüket vagy éppen történelmüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×