INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

franciaország

igazságszolgáltatás

szíria

Párizs, 2016. december 23.Fegyveres rendőr a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron 2016. december 23-án. A négy nappal korábbi berlini gázolásos tömeggyilkosság miatt a francia hatóságok fokozzák a terrorkészültség szintjét a forgalmas helyeken az ünnepek alatt. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Vita Franciaországban dzsihadisták hazatelepítésének terve miatt

Egyre nagyobb politikai vitát kavar Franciaországban, hogy a kormány mintegy 130 francia állampolgárságú, szíriai kurdok által fogva tartott dzsihadista hazatelepítését tervezi. A helyzetet súlyosbítja, hogy idén harminc, terrorizmus miatt elítélt személy szabadul ki Franciaországban, mert letöltötték börtönbüntetésüket.

„Elképzelhetetlen visszatérés” - ez a címe annak a vezércikknek, melyben a Le Figaro jobboldali napilap csütörtökön a francia állampolgárságú dzsihadisták esetleges hazaszállítását kommentálja. Szerzője úgy véli, az Iszlám Állam harcosaivá vált személyek egy olyan „kincset”, a jogállamiságot akarják saját bőrük megmentésére felhasználni, amely ellen éveken keresztül minden erejükkel küzdöttek, és ez elfogadhatatlan.

Az írás következtetése szigorú: „vannak helyzetek, amikor a kormánynak ki kell lépnie a jogállamiság keretei közül”, olvasható a lapban.

Vagyis a szóban forgó dzsihadistákat a Le Figaro szerint nem illethetik meg a hagyományos jogorvoslati lehetőségek.

E vélemény, túl azon, hogy az ország legolvasottabb napilapjának címoldalán jelent meg, jól tükrözi a közvélemény hangulatát az üggyel kapcsolatban. A franciák nagy többsége ugyanis, egy még tavaly készült felmérés szerint azt akarja, hogy az érintetteket Szíriában vagy Irakban, az ottani törvények szerint ítéljék el, és ott is töltsék le büntetésüket.

A francia kormány azzal indokolja a többnyire kurdok által fogva tartott dzsihadisták hazaszállítását, hogy az amerikai csapatok kivonulásával azok kiszabadulhatnak és „szétszóródhatnak”, így további veszélyt jelenthetnek majd az ország biztonságára nézve. És azt is hangsúlyozzák, hogy francia területre lépésüket követően rögtön bíróság elé állítják őket.

Sajtóértesülések szerint egyébként a szíriai kurdok valóban szabadulni akarnak a külföldi származású foglyoktól,

az érintett nyugat-európai kormányokat hónapok óta sürgetik, hogy vigyék el állampolgáraikat, mondván, ellátásukhoz és őrzésükhöz sem elegendő eszközzel, sem emberrel nem rendelkeznek.

Itteni elemzők ugyanakkor mindehhez hozzáteszik: Párizs el akarja kerülni, hogy francia állampolgárságú dzsihadisták a szíriai rezsim kezébe kerüljenek. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy a foglyokat Bassar al-Aszad elnök aduként használhatná fel arra, hogy hivatalos tárgyalásokra kényszerítse a franciákat, amitől azok egyelőre elzárkóznak.

A hazaszállítandó dzsihadisták mellett az is belpolitikai feszültséget okoz, hogy idén nagy számban szabadulnak a hazai börtönökből olyan problémásnak számító személyek, akik letöltötték büntetésüket. Közülük harmincat kifejezetten terrorizmus miatt ítéltek el, háromszáz köztörvényesről pedig azt feltételezik, hogy a börtönben radikalizálódott. Bár a hatóságok szoros ellenőrzésüket ígérik, elemzők szerint ennek megvalósítása gyakorlatilag lehetetlen.

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Kapcsolódó hang

Vita Franciaországban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018