eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fico: Az unióból való kilépés nem lehet előnyösebb, mint a bennmaradás

Fico: Az unióból való kilépés nem lehet előnyösebb, mint a bennmaradás

Nagyon fontos, hogy csökkenteni tudjuk a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése által keletkező károkat - fogalmazott Angela Merkel német kancellár Berlinben a Bohuslav Sobotka cseh, és Robert Fico szlovák miniszterelnökkel folytatott háromoldalú találkozón.

A cseh és a szlovák kormányfő a német-csehszlovák jószomszédi viszonyról és baráti együttműködésről szóló szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából látogatott hétfőn a német fővárosba. A három ország közti gazdasági és politikai együttműködés megvitatása mellett az Európai Unió jövőjét érintő kérdések is terítékre kerültek.

 Mindkét miniszterelnök és a kancellár is egyetértett abban, hogy a 27 tagországnak egységes lépéseket kell megtennie a Brexit során.

Robert Fico díjazta, hogy az unióban maradó 27 ország együttesen folytat majd tárgyalásokat az Egyesült Királysággal, és egyik tagállam sem kezdeményez külön megbeszéléseket az unióból távozó Nagy-Britanniával.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy

az unió nagy hibát vétene akkor, ha a tárgyalások eredménye arra vezetne, hogy Britannia a távozás után erősebb pozícióban találná magát, mint eddig.

„A kilépés senki számára nem lehet előnyösebb, mint az unióban maradás” – szögezte le Robert Fico.

 Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kihívásként tekint a Brexitre.

„Ez az erőpróba azt eredményezheti, hogy ismét tudatosítsuk, mi az, ami összeköt bennünket” – fogalmazott.

A háromoldalú egyeztetést követő sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, hogy

az uniónak el kell gondolkodnia azon, hogy válhatna praktikusabbá és hasznosabbá a polgárai számára.

Sobotka a migrációval kapcsolatban azon a véleményen van, miszerint több megoldási lehetőségre van szüksége az uniónak.

„Ez ne csupán a menekültek befogadását jelentse, hanem a menekülteknek a származási országukban való segítségnyújtást és a külső határok védelmében való együttműködést is” – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök, hozzátéve, hogy Csehország és Németország egy közös projekt keretében nyújt segítséget szíriai menekülteknek a Jordániában felállított menekülttáborokban.

 Angela Merkel szerint a migráció kérdésének számos aspektusa van, a végcél azonban az Európába tartó illegális útvonalak felszámolása kell, hogy legyen.

A kancellár kiemelte, hogy a menekültkérdés érzékeny téma az unióban, és arról kell tárgyalásokat folytatni, hogy az egyes tagországok miként fejezzék ki szolidaritásukat a menekültekkel szemben.

Robert Fico hangsúlyozta, a migráció kérdése megosztotta Európát, ezért meg kell akadályozni, hogy emiatt még mélyebb árkok keletkezzenek a tagállamok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×