eur:
393.79
usd:
368.81
bux:
66001.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Agyő, Unió!

"Agyő, Unió!"

Agyő, Unió! Így mond búcsút címlapján az Európai Közösségnek a munkába sietők tízezrei által olvasott ingyenes londoni metróújság. A címlapfotón Sir Tim Barrow nagykövet átnyújtja Theresa May miniszterelnök történelmi fontosságú Brexit-levelét az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak, aki arcán fanyar mosollyal nézi a kezébe nyomott levelet, amelynek tartalmát már jól ismeri: a britek kilépnek.

Theresa May miniszterelnök Brexit-levelét fegyveresek által őrzött dobozban, vonaton vitték át Brüsszelbe, hogy a brit uniós nagykövet átadhassa Donald Tusknak.

Európa és Nagy-Britannia jövője szempontjából kétségtelenül történelmi pillanat volt ez.

"A britek máris hiányoznak nekünk" - nyilatkozta Tusk. "Boldogulni fogunk, de a biztonsági együttműködést még nem tudom garantálni" - mondta Theresa May.

Angela Merkel arról beszélt, hogy szerinte addig meg sem kezdhetők a kereskedelmi tárgyalások London és az unió között, amíg a kilépés folyamata le nem zárult.

A brexitista tory-k el vannak ragadtatva:

Jacob Rees-Mogg konzervatív képviselő így nyilatkozott: "Francis Drake-et, a XVI. századi világjárót idézhetem, aki szerint minden nagy lépés megtétele után az a fontos, hogy végig menjünk az úton, ez hozza meg a sikert. Ez lebegjen Theresa May szeme előtt, hogy a tárgyalások után Gloriánaként üdvözölhessük itt a képviselőházban."

Az ellenzék vezére, Jeremy Corbyn nem ilyen lelkes:

"A tory-k a Brexittel országunkat az alacsony bérek hazájává akarják tenni. A Munkáspárt mindent meg fog tenni, hogy a Brexit miatt ne károsodjon a szociális ellátás, és Anglia ne legyen az adócsalók paradicsoma."

Maga Theresa May arról beszélt a Házban, hogy a szigetország

"különleges és mély" partneri viszonyt akar kialakítani Európával,

az új kereskedelmi megállapodást igenis létre lehet hozni még a tárgyalások záródátuma, 2019 márciusa előtt. Ami pedig a biztonsági együttműködést illeti, csupán arról van szó, hogy az eddig érvényben volt egyezményeket, például a hírszerzésről szólót, újra meg kell kötni.

Ám Guy Verhofstadt, aki az unió részéről vezeti majd a Brexit tárgyalásokat, kijelentette, hogy nem engedi a biztonság ügyét gazdasági kérdésekkel összekapcsolni. Mint mondta: "Próbálok gentlemanként viszonyulni egy hölgyhöz. Az a szó, hogy "zsarolás" még csak eszembe se jut."

A történelmi lépés után különböző területeken pezsdült meg a diplomácia. A több mint 300 éve brit fennhatóság alatt álló Gibraltár lakosainak 95.9 százaléka az uniós tagság fenntartása mellett szavazott nyáron, tehát ott most sokan Angliától való elszakadást követelnek.

Nagy-Britanniának elsősorban a gazdasági egyensúlyát kell megőriznie -erről beszélt Philip Hammond pénzügyminiszter, aki bízik a brit munkaerő képzettségének és tehetségének nemzetközi üzleteket idevonzó jó hírében. Máris elutazott Németországba, hogy kollégájával, Wolfgang Schauble-val tárgyaljon.

Csütörtökön megjelent a kormánytervezet a Brexit jogi rendezéséről, arról, hogyan dönthet ezután London önállóan a brit ügyekről. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×